subota 24. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Sudije da (ne) sude u strahu

ODBACIVANJE OPTUŽNICE ZA UGROŽAVANJE SIGURNOSTI NOVINARKI B92 ZAOŠTRILO STAVOVE

Sudije da (ne) sude u strahu

Justicija, boginja pravde

BEOGRAD - Vrhovni kasacioni sud i Apelacioni sud u Beogradu ocenili su juče da je nedopustivo komentarisanje sudskih odluka na način koji ugrožava nezavisnost i nepristrasnost suda.

"Ovoj zemlji nisu potrebne sudije koje će suditi u strahu od organa van sudske vlasti. Takve sudije su veća šteta za svaku državu od bilo kog nestručnog sudije. Nestručnost, ako postoji, ispravlja se lako, ali strah traje dugo, širi se i ugrožava pravnu sigurnost i jednakost svih građana pred zakonom", navela je predsednica Apelacionog suda u beogradu sudija Radmila Dragičević-Dičić u pisanoj izjavi.
Ona je dodala da je cilj reforme sudstva upravo i jeste stručno, efikasno, nezavisno i nepristrasno sudstvo.

Homen: Ispitati da li je sudija prekršio zakon

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je će disciplinska komisija Visokog saveta sudstva utvrđivati da li je sudija prekršio zakon prilikom postupanja u predmetu kada je odbacio optužnicu.
"Neće se ispitivati sudska odluka, već postupanje sudije u predmetu - da li je kršio zakon", precizirao je Homen u sinoćnoj emisiji Radio-televizije Srbije.
On je objasnio da se u postupak pred disciplinskom komisijom Visokog saveta sudstva neće mešati nijedna druga vlast, pošto je disciplinski tužilac i sam sudija, te da će "same sudije ceniti da li je u ovom slučaju prekršen zakon ili ne".

Homen je naveo da će inicijativa Ministarstva pravde za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije Jelene Milinović, koja je donela spornu odluku, u ponedeljak biti dostavljena Visokom savetu sudstva.
Prema njegovim rečima, zakon predviđa jasne disciplinske sankcije ukoliko se utvrdi odgovornost sudije, koje se kreću od smanjenja plate do razrešenja.
Homen je ostavio mogućnost da je Milinovićeva spornu odluku donela pod strahom ili pretnjom, jer, kako je naveo, stoji činjenica da šest huligana, koji se nalazili u pritvoru, nisi "obični pojedinci" u našem društvu i izrazio očekivanje da će Visoki savet to utvrditi.
"Nije dovoljno izabrati dobre sudije, već je važna i suštinska kontrola", naglasio je Homen.

ANEM: Ugrožavanje novinara i prava na javnu reč

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija protestovala je juče zbog daljeg ugrožavanja lične bezbednosti novinara u Srbiji, posebno Brankice Stanković i Vukašina Obradovića.
U saopštenju se podseća da je Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio optužnicu koja je šestoricu navijača Partizana teretila za ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković i njihovo skandiranje da će proći kao Ćuruvija kvalifikovao kao uvredu koja se goni po privatnoj tužbi.
Obradović strahuje za svoje novinare i članove svoje porodice, nakon serije tužbi i prijava koje je, zbog tekstova objavljenih u Vranjskim, protiv njega podneo Goran Tasić Gokče, podsetio je ANEM.
Banalizovanje pretnji kojima su novinari izloženi kao posledicu ima ugrožavanje bezbednosti najhrabrijih unutar novinarske profesije, ali "i jasnu poruku medijima da postoje teme o kojima je bolje ćutati".
ANEM je upozorio da će bez adekvatne zaštite biti ugroženi i Brankica Stanković i Vukašin Obradović, ali i pravo na slobodu izražavanja.

SEEMO osudio odluku suda

Organizacija medija jugoistočne Evrope osudila je juče odluku suda o odbacivanju optužnice protiv šestorice za pretnje novinarki Brankici Stanković.
"Odluka suda je negativan primer srpskog sudskog sistema i može samo da bude motivacija onima koji žele da nastave da napadaju novinare u Srbiji, pošto je jasno da novinari nisu dovoljno zaštićeni", izjavio je generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović.
Prema njegovim rečima, verbalne pretnje su opasne, "posebno ako dolaze od organizovanih grupa kao što su ekstremistički fudbalski navijači".
SEEMO je izrazio zabrinutost što je sud "preduzeo meru koja stavlja u opasnost nezavisno i istraživačko novinarstvo, kao i slobodu štampe u Srbiji".

Predsednica Apelacionog suda u Beogradu je navela da su Ustavom Srbije i Zakonom o sudijama "tačno predviđeni i razlozi za disciplinsku odgovornost i razrešenje sudije, što svakako ne mogu biti nezadovoljstvo stranaka ili predstavnika izvršne vlasti" i dodala da je sudski sistem izgradio efikasne mere za kontrolu rada sudija i njihovu disciplinsku odgovornost i razrešenje.

Radmila Dragičević-Dičić je istakla da u svim sudskim sistemima kontrolu zakonitosti i pravilnosti odluke nižestepenog suda, kao i pravnog shvatanja postupajućeg sudije zauzetog u istoj, vrši neposredno viši sud.
"To je jedini Ustavom i zakonom priznat način utvrđivanja pravde i ispravljanja eventualnih grešaka u radu nižestepenih sudova", navela je predsednica Apelacionog suda u Beogradu.

Istakla je da Ustav Srbije i Zakon o sudijama jasno predviđaju da se sudija ne može pozvati na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja sudske odluke, "osim ako se radi o krivičnom delu kršenja zakona od strane sudija".

Radmila Dragičević-Dičić podsetila je da je za vreme sudskog postupka izveštavanje i komentarisanje koje ugrožava sudsku nezavisnost i nepristrasnost zabranjeno odredbama Krivičnog zakonika.
"Bez namere da utičem na bilo koji način na slobodu medija, apelujem na sredstva javnog informisanja da prilikom izveštavanja o nepravosnažnim presudama sudskim odlukama sačuvaju nezavisnost pravosuđa koja je podjednako važna kategorija kao i nezavisnost medija. Duboko sam uverena da samo takvo izveštavanje može biti u interesu javnosti", navela je Radmila Dragičević-Dičić.

Apelacioni sud bi trebalo da razmatra najavljenu žalbu tužilaštva na prvostepenu odluku kojom je odbačena optužnica protiv šestorice navijača Partizana i oslobodio ih odgovornosti za ugrožavanje sigurnosti novinarke Stanković, zbog skandiranja na fudbalskoj utakmici Partizan-Šahtjor, 16. decembra 2009. godine.

Reagujući povodom komentara na odbacivanje optužnice protiv navijača Partizana za ugrožavanje bezbednosti novinarke TV B92 Brankice Stanković, Vrhovni kasacioni sud, kao najviši sud u državi, ukazao je da je nedozvoljena svaka javna i unapred izrečena ocena nepravnosnažne sudske odluke.
Nedopustivo je i podnošenje zahteva za preispitivanje rada sudije zbog izraženog mišljenja prilikom donošenja te odluke i "posebno zabrinjava što to čine predstavnici izvršne vlasti".

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je ranije juče u Nišu da će Ministarstvo pravde učiniti sve da se preispita odluka Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je odbačena optužnica protiv šestorice navijača Partizana za pretnje smrću novinarki Brankici Stanković.
"Oni koji su izabrani u procesu reforme pravosuđa nisu amnestirani za prethodni rad, niti za budući. U okviru ovlašćenja Ministarstva pravde, učinićemo sve da se ovaj slučaj preispita i utvrdi da li je postojalo kršenje zakona od strane sudije", rekla je Snežana Malović.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović nije želela da komentariše odluku suda i podsetila da bi se to moglo tumačiti kao mešanje izvršne vlasti u nezavisno sudstvo.
Ona je najavila da će Ministarstvo pravde učiniti sve da se, kako je rekla, ovaj slučaj ispita i utvrdi da li je bilo kršenja zakona od sudija.
Prema njenim rečima, niko od izabranih sudija nije amnestiran za svoj prethodni i budući rad i sada postoje precizno razrađene disciplinske sankcije, a najteža je razrešenje. Tim pitanjima se bave posebni organi Visokog saveta sudstva, dodala je Malovićeva.

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je u četvrtak rešenje kojim se optužnica protiv šestorice za pretnje Brankici Stanković odbacuje, jer se, po mišljenju suda, ne radi o krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti, već o uvredama na javnom skupu.
Navijači Partizana na južnoj tribini tokom međunarodne utakmice sa ukrajinskim Šahtjorom 16. decembra prošle godine pevali su Brankici Stanković: "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija", podsećajući na ubistvo novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.
Pesma je bila praćena poigravanjem golom lutkom, pornografskim rekvizitom, koja je personifikovala novinarku B92. Pretnje Brankici Stanković i ekipi "Insajdera" usledile su posle prve epizode serijala "Nemoć države", posvećenog huliganima i nemoći države da spreči i kazni nasilje na sportskim terenima i oko njih.
Tužilaštvo je prekjuče najavilo žalbu i da će tražiti objašnjenje Visokog saveta sudstva, a Ministarstvo pravde da će tražiti razrešenje sudija koji su odbacili optužnicu.