subota 24. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Drašković: Sve sam već rekao o ubistvu Plećića

U VIŠEM SUDU U BEOGRADU IZNOVA KRENULO SUĐENJE ZA UBISTVO U "KNEZ ROJALU" 2000. GODINE

Drašković: Sve sam već rekao o ubistvu Plećića

Aleksandar Golubović i Andrija Drašković

BEOGRAD - Andrija Drašković (45) izjavio je juče na početku ponovljenog suđenja za ubistvo Zorana Plećića Pleće u beogradskom restoranu "Knez Rojal" septembra 2000. godine, da ne zna šta poseduje od pokretne i nepokretne imovine.

Odgovarajući na pitanje sudije Višeg suda u Beogradu Zorane Trajković o svom imovnom stanju, piše Kurir, Drašković nije znao tačno da kaže koliko je "težak".

Sudski dosije

- Italijansko tužilaštvo protiv njega vodi istragu od 2002. zbog sumnje da je bio važna karika u švercu cigareta tokom devedesetih iz Italije u Crnu Goru. Po međunarodnoj poternici, raspisanoj na zahtev Odeljenja za borbu protiv mafije iz Barija, uhapšen je u martu 2007. u Frankfurtu. Ubrzo je isporučen Italiji, a zatim pušten na slobodu i vraćen u Srbiju. Odluku o eventualnom podizanju optužnice doneće sud u Bariju 10. maja.
- Već devet i po godina sudi mu se za ubistvo Zvonka Plećića. Najpre je osuđen na 9,5 godina zatvora, a Vrhovni sud mu je povećao kaznu na 12 godina. Savezni sud ukinuo je  tu presudu i naložio novo suđenje, pa je u maju 2004. oslobođen optužbi, uz obrazloženje da je pucao u samoodbrani, pa je posle četiri godine pušten na slobodu.

- Imam firmu DLM u Nikole Spasića 4 u Beogradu. U Uskočkoj imam jedan lokal, površine 150 do 200 kvadrata, slagaću vas - rekao je Drašković.
Na pitanje sudije šta još ima od nepokretne imovine, Drašković je malo oklevao, a onda neodređeno odgovorio:
- Ne znam, možda nešto u Crnoj Gori.
Kada ga je sudija upitala koliko mesečno zarađuje, rekao je da ne zna "šta podrazumeva pod tim", a onda se ipak prisetio...
- Oko 2.000 evra mesečno - izračunao je beogradski biznismen, dodajući da sada ima stan u Svetogorskoj 4, i da ne živi više u Makedonskoj ulici.
Naglasio je da ima dvoje maloletne dece, kao i da mu je supruga nezaposlena.
Upitan da li se protiv njega vodi još neki krivični postupak, Drašković je rekao: "Ne da ja znam", kao i da "koliko zna, nije osuđivan".
Iako o svom bogatstvu nerado govori, mediji su spekulisali da je 2007. kupio vilu na Senjaku, neposredno iznad vojnog objekta "Karaš", gde navodno i sada živi. Mediji su pisali i da je kupio zemljište i počeo da gradi kuću na obali veštačkog jezera Kudoš kod Rume, čija se vrednost procenjuje na više miliona evra. Hrvatski Globus objavio pre tri godine da je kupio kuću u Staroj Novalji na Pagu i novu jahtu, kao i da je registrovao nautičku firmu u Zagrebu. Takođe, pominjalo se i da na Crnogorskom primorju, u uvali Perazića do, ima vilu.
Na jučerašnjem suđenju negirao je da je kriv za ubistvo Plećića, ostajući pri iskazu da je pucao u samoodbrani.
- Ne priznajem krivicu. Apsolutno nemam šta da dodam - rekao je Drašković, koji je na suđenje došao u pratnji četvorice telohranitelja.
I drugooptuženi u ovom procesu Aleksandar Golubović, Draškovićev kum, takođe je naveo da je sve što je imao da kaže izneo u ranijim odbranama. Iznoseći lične podatke, Golubović je naveo da ne zna tačno koliko zarađuje, da je vlasnik firme "Sabat", kao i da nema nekretnine u svom vlasništvu, a da njegova nezaposlena supruga ima stan u vlasništvu.
Veštak sudsko-medicinske struke Branimir Aleksandrić i balističar Milan Kunjadić takođe su ostali pri ranijim nalazima veštačenja.
Sud je prihvatio ponovno svedočenje veštaka psihijatara, a odbio predlog odbrane da ponovo bude saslušana Draškovićeva bivša supruga Elena Karić.
Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj.