četvrtak 23. oktobar 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Кljajević ponovo u "Procesu"

PROMOCIJA TRILOGIJE O UBISTVU PREMIJERA SRBIJE ZORANA ĐINĐIĆA ODRŽANA NA SAJMU KNJIGA

Кljajević ponovo u "Procesu"

BEOGRAD - Trilogija „Proces KP/03“, što je službena oznaka sudskog predmeta o ubistvu Zorana Đinđića, čiji su autori Aleksandra Petrović i Dorotea Čarnić, predstavljena je na Sajmu knjiga. Autorke, inače izveštači Politike sa suđenja u Specijalnom sudu, u svojoj trilogiji se nisu, kako je objasnila Dorotea Čarnić, bavile utvrđivanjem istine o atentatu, jer to radi sud, već su beležile i prenele na koji je način sud to činio.
- Naša ideja bila je da građanima Srbije saopštimo sve o suđenju za ubistvo Zorana Đinđića. Mi nismo utvrđivale istinu o atentatu, mi smo prenele kako je tu istinu utvrđivao sud. Knjiga je dokumentarna. Na 1.300 stranica hronološki je opisan čitav sudski postupak, uz autentične izjave svedoka, kao i svi događaji koji su u vezi sa suđenjem, a nisu se odigrali u samoj sudnici. Ova knjiga rešava dileme oko toga šta je ono čime se bavio Specijalni sud, a šta je ono o čemu se javno polemisalo - izjavila je Dorotea Čarnić za Glas.

Aleksandra Petrović je rekla da je trilogija i istorijski dokument jer mnogo govori o Srbiji u jednom dužem periodu.

Promociji su prisustvovali i bivši sudija, sada advokat Marko Kljajević, koji je u većem delu predsedavao većem pred kojim se sudilo za atentat, a koji je iz procesa izašao u avgustu 2006. godine.
- Za nas je velika čast što je na promociju samoinicijativno došao bivši sudija Marko Kljajević, jer smatramo da je dao lični pečat tom suđenju koje je maestralno vodio. On nam je rekao da je čitao feljton u Politici i uverio se da knjiga autentično prikazuje dijaloge vođene u sudnici. Mi smo slale pozivnice Advokatskoj komori, Okružnom sudu, Vrhovnom sudu, Arhivu Srbije, Demokratskoj stranci, a najava je objavljena i u Politici - kaže Dorotea Čarnić.

Dolazak Saše Pejakovića, bivšeg pripadnika JSO, nepravosnažno osuđenog na osam godina zatvora zbog pomoći u skrivanju optuženih za atentat na Đinđića, na prekjučerašnju promociju je bio iznenađenje za sve prisutne.
Kako smo saznali, Pejaković je došao sa svojim braniocem

Goranom Petronijevićem, sa kojima je u društvu bio i Želimir Čabrilo, advokat braće Simović. Pejaković se brani sa slobode, a u pritvoru je proveo četiri godine i četiri meseca. Advokat Petronijević kaže da je njegov branjenik sam izrazio želju da dođe na promociju.
- Sašu interesuje knjiga, a kuriozitet je bio da se na jednom mestu pojave sudija, advokat i okrivljeni iz jednog procesa. Inače, ubeđen sam da je trilogija uvod i zaplet u ceo slučaj i da će autorke objaviti još knjiga kada se utvrdi prava istina o atentatu - izjavio je Petronijević. Trilogiju je izašla u izdanju izdavačke kuće DIN „Sedma sila“ i Multinacionalnog fonda kulture.

Komentari

Braca Kljajevic koji su prebili Arezinu preuzeli trgovinski sud ,regostrovali preduzece mafijasa koji su ubili premijera ha,ha kakav horor u Srbiji..sudjenje sa saradnicima surcinsko-zemunskog klana na mestu sudije i tuzioca zaista je za knjigu,mozda su to naveli u predgovoru