petak 23. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > "Uvrede nisu pretnje po život"

"Uvrede nisu pretnje po život"

Sud odbacio optužnicu protiv šestorice "grobara" za ugrožavanje sigurnosti novinarki Brankici Stanković, istakavši da su joj bile upućene samo verbalne uvrede. Posle četiri meseca pritvora optuženi su u sudnici povikali: "Ole, ole!"

BEOGRAD - Uvrede nisu pretnje po život. Ovim rečima je juče sudija Prvog osnovnog suda Jelena Milinović odbacila optužnicu protiv šestorice navijača FK Partizan koje je tužilaštvo teretilo za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković na utakmici Partizan - Šahtjor 16. decembra 2009. godine.
Sudija Milinović je precizirala da se u konkretnom slučaju ne radi o pretnjama smrću, kako je to tvrdilo Republičko tužilaštvo, već o kleveti, odnosno uvredi. Takođe je istakla da autorka "Insajdera" ima zakonsko pravo da protiv njih pokrene privatnu tužbu.
Odlukom suda, navijačima je juče ukinut i pritvor, u kojem su proveli puna četiri meseca.

Sud saučesnik u podstrekavanju na linč
Stankovićeva koja nije bila pozvana na jučerašnji pretres, prokomentarisala je za Kurir da se u sud u ovom slučaju predstavio "kao saučesnik u podstrekavanju na linč".
- To je problem ove države i ovakvog sistema. Svima je jasno da skandiranje: "Završićeš kao Ćuruvija" predstavlja jasnu pretnju, a nimalo nije bezazleno kada takvu poruku upućuju ekstremni navijači. Ne interesuje me da podnosim privatnu tužbu protiv njih, jer kad predstavnici nadležnih institucija smatraju da to nije pretnja, onda su samim tim saučesnici i podstrekači u pozivu na linč - smatra autorka "Insajdera".

Homen: Tražićemo od VSS da preispita odluku

Ministarstvo pravde zatražiće od Visokog saveta sudstva da preispita odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu o odbacivanju optužnice protiv šestoro navijača zbog pretnji novinarki B92 Brankici Stanković, izjavio je državni sekretar tog ministarstva Slobodan Homen.
"Prvi osnovni sud nije adekvatno procenio ozbiljnost situacije i upravo zato će Ministrarstvo pravde podneti inicijativu nadležnom organu, a to je Visoki savet sudstva da preispita postupanje suda", rekao je Homen.
On je kazao da VSS može da izrekne disciplinske mere protiv sudija, a u krajnjoj instanci pokrene i postupak razrešenja.
"Inicijativa će biti podneta sutra i očekujemo odluku Visokog saveta sudstva", istakao je sinoć Homen. Beta

Zorić zatečen odlukom

Portparol Republičkog tužilaštva smatra da je sud postupio vrlo neuobičajeno, pogotovo što je optužnica pre stupanja na pravnu snagu prošla sve revizije.
- Mogu odmah da kažem da ćemo uložiti žalbu u zakonskom roku, iako ne znam šta je navedeno u obrazloženju ovakve odluke. Iskreno sam zatečen stavom suda, jer ova optužnica je zapravo trebalo da bude prekretnica u zaštiti novinara kao službenih lica - istakao je Zorić.

 NUNS: Odbacivanje optužnice će osnažiti napade

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je juče da će odbacivanje optužnice protiv šestorice huligana koji su sa tribina tokom međunarodne utakmice pretili novinarki Brankici Stanković osnažiti napade na sve kolege čije se izveštavanje nekome ne dopada.
Iz NUNS-a navode da su "zaprepašćeni odbacivanjem optužnice" i podsećaju da je tom optužnicom prvi put u istoriji srpskog pravosuđa novinar tretiran kao službeno lice.
"Bez angažovanog i odgovornog novinarstva i slobodne javne reči Srbija nikada neće postati moderno demokratsko društvo, a zanemarivanje napada na novinare najsigurniji je put da se javna reč i odgovornost zatru", navedeno je u saopštenju NUNS-a.
Predstavnici tog novinarskog udruženja ocenjuju da je strah veći utoliko što je optužnica odbačena u isto vreme kada je pred istim sudom počelo suđenje optuženima za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.
"Protagonisti nasilja u više navrata su dokazali da ne prezaju ni od najbrutalnijeg obračuna sa neistomišljenicima. To je dovelo i do zvaničnog zahteva za zabranu najagresivnijih navijačkih grupa", podsećaju u NUNS-u.
Udruženje navodi i da podržavaju najavu Tužilaštva da će se žaliti na sudsku odluku i poziva sud da postupi u duhu Zakona.

UNS neprijatno iznenađen

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je juče da je neprijatno iznenađeno da je Prvi osnovni sud u Beogradu procenio da navijačko skandiranje novinarki televizije B92 Brankici Stanković ne predstavlja pretnju, već uvredu na javnom skupu.
"Neprijatno smo iznenađeni da je sud procenio da navijačko skandiranje 'Proći ćeš kao Ćuruvija', ne predstavlja pretnju sigurnosti, već uvredu na javnom skupu, delo za koje se postupak vodi po privatnoj tužbi", ocenio je UNS.
Predstavnici tog udruženja ocenjuju da se "grupno skandiranje huligana ne može shvati drugačije nego kao pretnja ubistvom" i dodaju da podržavaju nameru Tužilaštva da se žali zbog ovakve odluke suda.

Poziv na nasilje je krivično delo

Ministarka omladine i sporta u vladi Srbije Snežana Samardžić-Marković podržala je danas inicijativu ministarstva pravde za preispitivanje odluke suda o odbacivanju optužnice protiv šestorice navijača za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković.
"Borba protiv nasilja u sportu i pozivanja na nasilje nije moguća samo donošenjem zakona i privođenjem izgrednika, nego i izricanjem odgovarajućih kazni. Poziv na nasilje ni u jednoj razvijenoj zemlji ne tretira se kao uvreda, već kao krivično delo. Izgrednici moraju biti kažnjeni, a građani ove zemlje zaštićeni", navodi se u pisanoj izjavi Samardžić-Markovićeve.

Optuženi Goran Klještan (33), vozač u PTT Srbija, Aleksandar Perišić (28), vozač kod privatnog autoprevoznika, Milan Gudović (24), Dragan Đurđević (28), poručnik u Vojsci Srbije, Nemanja Odalović (19) i Nemanja Bogdanović (22) s neskrivenim zadovoljstvom su odmah u sudnici proslavili slobodu, navijačkim povicima: "Ole, ole!" i međusobnim čestitanjem.

Jedan od branilaca u ovom postupku, advokat Dalibor Katančić takođe je bio veoma zadovoljan "stavom nezavisnog pravosuđa".
- Ovakva odluka ponovo nam vraća veru da sud može da se odupre pritiscima - istakao je advokat Klještana i Perišića.

Prema optužnici, pripadnici navijačke grupe Alkatraz uzvikivali su brojne preteće i uvredljive parole, između ostalog i "Hej, Branka, puši nam k.... ti bez prestanka".
Svi okrivljeni u svojim odbranama pred istražnim sudijom su to priznali, osim Gudovića i poručnika Đurđevića. Kao najvažniji dokaz protiv njih tužilaštvo je dostavilo video-snimke na kojima je zabeleženo šutiranje, udaranje u glavu i probadanje plastične lutke koja je predstavljala Brankicu Stanković, propraćeno vulgarnim skandiranjem.

 Tanja Ivančević