petak 23. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Svedok odbio da odgovara na pitanja o masakru Srba

Svedok odbio da odgovara na pitanja o masakru Srba

ZAGREB - Svedok na suđenju u Hagu trojici hrvatskih generala Božo Krajina odbio je juče da odgovara na pitanja o masakru srpskih civila u selu Grubori kod Knina počinjenom nekoliko sedmica posle hrvatske vojnopolicijske akcije "Oluja" u leto 1995. na ondašnju Republiku Srpsku Krajinu (RSK).

Krajina, bivši hrvatski specijalni policajac, koji je u Hag stigao iz istražnog pritvora u Zagrebu, gde čeka početak suđenja za masakr u Gruborima, dao je iskaz kao svedok međunarodnog Tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, ali se koristio pravom da kao osumnjičeni za taj zločin ne daje informacije koje bi ga mogle optužiti.

Krajina je kao vođa jedne od borbenih grupa u akciji čišćenja terena, zajedno s četvoricom bivših pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko u Hrvatskoj, osumnjičen za ubistvo petoro srpskih staraca u Gruborima 25. avgusta 1995. Suđenje generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermakua prekinuto je do daljnjeg, odnosno do saslušanja još tri svedoka tužilaštva.
Sudsko veće je juče odobrilo zahtev tužitelja za izvođenjem novih svedoka, od kojih bi se prvi mogao pred sudom pojaviti 17. maja.
Prilikom donošenja odluke o prekidu suđenje, predsedavajući veća sudija Alfons Ori naglasio je da veće želi da zaključi predmet i što pre doneti presudu na suđenju koje je počelo 11. marta 2008. godine.

Masakr srpskih civila u Gruborima stavlja se na teret policijskom generalu Markaču kao ratnom komandantu Specijalne policije i generalu Hrvatske vojske (HV) i Čermaku koji bio upravnik kninskog područja i koji je pred TV kamerama negirao da su zločin počinili Hrvati već navodno ubačeni četnici, odnosno da su ubijeni kolateralna šteta u sukobima četnika i policije.
Osim protiv četvorice bivših specijalaca, pred hrvatskim sudom vodi se i postupak protiv Markačevog zamenika Željka Sačića zbog zataškavanja zločina u Gruborima.