petak 23. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Preživeli survavanje s puta na prugu

AUTOBUS "NIŠ EKSPRESA" I POLICIJSKI AUTOMOBIL SUDARILI SE U SIĆEVAČKOJ KLISURI

Preživeli survavanje s puta na prugu

Šest osoba je povređeno kada su vozila posle izletela sa puta i pala na prugu kod Ostrovice. Najteže povređeni, policajac Goran Stamenković, prebačen je u bolnicu u Niš. Ima prelom kuka, povrede na glavi i licu, ali nije životno ugrožen

NIŠ - Goran Stamenković (38), policajac iz Niša, teško je povređen, dok je još pet osoba lakše povređeno kada su se autobus "Niš ekspresa" i policijski automobil sudarili i survali sa puta u Sićevačkoj klisuri.
Kako piše Kurir, u sredu oko 22.30 na putu Niš-Pirot kod Ostrovice autobus i policijski "pežo" izleteli su sa puta i sa visine od preko četiri metra pali direktno na železničku prugu. Međutim, vozač policijskog automobila Saša M. (40), vozač autobusa Dragan L. (49) iz sela Ravna Dubrava, kao i troje putnika iz autobusa na liniji Bela Palanka - Niš, samo su lakše povređeni.

Danas operacija

Direktor niške Klinike za ortopediju prof. dr Milorad Miletić kaže da će policajac biti operisan u petak.
- Njegovo stanje je stabilno, on je u svesnom stanju. Zadobio je prelom gornjeg okrajka butne kosti, ima kontuziju glave i kičme u predelu vrata, ali nije reč o prelomima. Takođe, ima i ranu na čelu, koja je sanirana - kaže dr Miletić.

Najteže povređeni, policajac Goran Stamenković, prebačen je na nišku ortopedsku kliniku. Ima prelom kuka, povrede na glavi i licu, ali nije životno ugrožen. Dok čeka da bude operisan, priča šta se dogodilo.
- Poslati smo ka Ostrovici zbog odrona i sve vreme smo vozili pod rotacijom. Ja sam bio na mestu suvozača. Baš kad smo stigli na mesto odrona, sa suprotne strane velikom brzinom pojavio se autobus... Nismo stigli ni da se zaustavimo, a autobus je udario u nas. Počeli smo bukvalno da letimo sa puta, a autobus za nama. Da nas je poklopio, teško da bismo se izvukli... Kad je auto konačno prestao da se prevrće, video sam da mi je noga izvrnuta i osetio bol. Kolega je pao preko mene, jedva sam uspeo da ga pomerim. Posle je došla hitna pomoć - priča povređeni policajac.

Lekari niške hitne pomoći, koji su dobili poziv u 22.43, kažu da su već sat kasnije zbrinuli sve povređene. Dr Slađana Milenković, zamenik direktora niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kaže da je bilo izuzetno rizično.
- Prilaz povređenima, izvlačenje i trijaža zaista su se odvijali pod teškim uslovima. Bilo je rizično i za te ljude i za nas koji smo ih spasavali jer se sve dešavalo po mraku, blatu, među pokidanim elektrovodovima, pa još nasred pruge. Srećom, imali smo dobru koordinaciju sa svim službama - "Železnice" su obustavile saobraćaj, EPS isključio struju... - kaže dr Milenković.
Iako su na delu puta gde se dogodila nesreća postavljeni saobraćajni znaci koji upozoravaju na odron, to se zvanično još ne pominje kao mogući uzrok sudara. Izvršen je uviđaj, a policija saopštava da je u toku rad na utvrđivanju uzroka saobraćajne nezgode.

Miodrag Stanković