petak 23. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Optuženi tvrde da nemaju veze sa ubistvom Pukanića

U BEOGRADSKOM SPECIJALNOM SUDU NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO SUVLASNIKA NACIONALA

Optuženi tvrde da nemaju veze sa ubistvom Pukanića

BEOGRAD - Optuženi Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović negirali su juče pred Specijalnim sudom u Beogradu krivicu za umešanost u ubistvo vlasnika hrvatskog Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, u Zagrebu, 23. oktobra 2008. godine.
"Nisam počinio dela koja se pominju u optužnici, niti sam u tome učestvovao na bilo koji način", rekao je Milovanović, optužen da je postavio eksplozivnu napravu na moped postavljen pored Pukanićevog automobila, a aktiviranu kada su Pukanić i Franjić ulazili u "leksus".

Milovanović, zvani Gavra, ali i Srebrni Letač, Pilot i Severni Vetar, odbio je da iznese širu odbranu i da odgovara na pitanja suda, jer mu, kako je naveo, nije omogućeno da na laptopu pregleda 17.000 stranica predmeta.
"Jocića (prvooptuženog Sretena, zvanog Joca Amsterdam) i Kuzmanovića ne poznajem, tek sam ih sada video. Ne mogu da se izjašnjavam o detaljima, ne znam šta se tu sve podmeće, i ne bih se izjašnjavao dok se ne uputim u detalje optužnice", rekao je Milovanović.

Obilazili lokale

Kuzmanović je tokom detaljne odbrane rekao da od svih optuženih u Srbiji i Hrvatskoj poznaje samo Roberta i Luku Matanića sa kojima se družio od 2001, odnosno 2004. godine.

Robeta Matanića koji se družio da dečkom njegove sestre (Zdravkom), kako je naveo, upoznao je 2001. godine, kada je dolazio na sajam automobila u Beograd.

Potom je detaljno ispričao kada i kako su se sastajali u Srbiji, navodeći da je Matanića u više navrata obilazio u pritvoru u Negotinu, zatim u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a tokom 2008. više puta su se sastajali i u Zagrebu i "obilazili lokale".

Sudija Vladimir Vučinić rekao je optuženom da u Okružnom zatvoru ne postoje mogućnosti da zatvorenici na kompjuteru pregledaju materijal, jer u ćelijama ne postoje utičnice za struju, a Milovanović je rekao da je njegova supruga kupila laptop sa baterijom koja traje osam sati.
Vučinić ga je podsetio da je pravo svakog optuženog da se upozna sa optužnicom i da Milovanović može da zatraži uvid u fotokopije delova tog obimnog predmeta i da svaki put označi koji su mu delovi potrebni, što će mu biti omogućeno.

Optužen bez dokaza

Milenko Kuzmanović, optužen da je pomogao optuženima u bekstvu iz Hrvatske posle ubistva Pukanića, negirao je krivicu i rekao da optužnica nije zasnovana na dokazima, a da je za to najbolji dokaz njegovo oslobađanje u Hrvatskoj.
Kuzmanović i Jocićev kum Slobodan Đurović uhapšeni su 29. oktobra na parkingu benzinske pumpe kod motela "Spačva", nedaleko od granice Srbije i Hrvatske, a Kuzmanović je pušten posle 55 dana provedenih u pritvoru u Zagrebu, pošto je odbačena krivična prijava koja ga je teretila da je iz Srbije u Hrvatsku doneo eksploziv kojim je ubijen Pukanić.
Kasnije je u Srbiji optužen da je u Hrvatsku došao da bi pomogao optuženima da pobegnu iz Hrvatske korišćenjem lažnih isprava.

"Nikakve lažne isprave nisu nađene kada su me uhapsili u Hrvatskoj, niti eksploziv", rekao je Kuzmanović.

On je dodao da je kod "Spačve" trebalo da se nađe sa optuženim Robertom Matanićem, kome se sudi u Hrvatskoj, da bi mu doneo ovlašćenje beogradskog advokata Srđana Stojkovića, koji je zastupao Matanića, i objasnio da je Matanić hteo da mu bude ukinuta policijska zabrana ulaska u Srbiju.

"Na parkingu nisam video Roberta Matanića i njegovog rođaka (optuženog) Luku Matanića, niti Đurovića. Hrvatski specijalci, njih 20, 25, brutalno su me tukli prilikom hapšenja, cokulama po celom telu, a na putu do Zagreba izvukli su me iz automobila na parkingu motela 'Stari hrastovi' da bi me još tukli", rekao je Kuzmanović.

  Vozač kombija

Kuzmanović je naveo da je 17 godina igrao folklor i da je do avgusta 2008. bio zaposlen u beogradskoj firmi koja se bavila transportom u kojoj je, kako je rekao, imao velika ovlašćenja. On je ispričao da je radio kao vozač u beogradskom špediterskom preduzeću "Snupeks" i da je zato često putovao u Hrvatsku.
"Vozio sam kombi od marta 2007. godine do avgusta 2008. godine, a jednom me bivši šef jedinice Poskok Ljuba (Ljubiša) Milanović, koji je radio u ambasadi u Hrvatskoj, angažovao da u Srbiju prebacim stvari ambasadora Srbije u Hrvatskoj, a jednom me angažovao da tašti šefa obezbeđenja predsednika Srbije (Borisa) Tadića prebacim neki klavir iz Zagreba", rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović, koji je odbranu iznosio više od četiri sata, rekao je i da je, pošto je oslobođen u Hrvatskoj, bio radnik obezbeđenja i da je radio u hotelu "Hajat" tokom boravka potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, 20. maja 2009. godine, i dodao da je prošao sve bezbednosne provere.

Kuzmanović je uhapšen 30. maja 2009. godine, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Pukanića.
Jociću, Milovanoviću i Kuzmanoviću za ubistvo Pukanića sudi se pred Specijalnim sudom u Beogradu, dok se za isto delo pred Županijskim sudom u Zagrebu sudi Slobodanu Đuroviću, Robertu Mataniću, Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju i Bojanu Guduriću.