petak 23. mart 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Deda kradljivac struje pucao na montere

Deda kradljivac struje pucao na montere

Starac ( 81) iz pištolja pucao na električare koji su ga uhvatili u krađi struje dok su obilazili teren

BEOGRAD- Elektroprivreda Srbije zatražila je pojačanu zaštitu za radnike elektrodistribucija i najoštrije osudila napad na montere Elektrosrbije iz Kraljeva, na koje je pucao nezadovoljni kupac u Novom Pazaru. 

Kako se navodi u saopštenju EPS-a, kradljivac električne energije je monterima Nikoli Vukoviću i njegovom kolegi prvo pretio i potom ih vređao, a na kraju i pucao na njih. 

Policija je privela 81-godišnjeg kradljivca i pustila ga, istakli su u EPS-u i zatražili od pravosudnih organa da najstrože kazni takve napade, jer je izvesno da samo oštra kaznena politika preventivno štiti od tvakih incidenata. 

Incident se desio u četvrtak, dan posle isključenja električne energije zbog neovlašćene potrošnje, a kupac je montere napao dok su na istom otkrivali krađu struje. 

Kradljivac je od montera tražio da mu priključe struju, a kada je dobio odgovor da nema nijednog osnova za to, počeo je da vređa radnike distribucije. 

Oni nisu odgovorili na provokacije, ali su se suočili sa još neprijatnijim psovkama i gestikulacijama. 

U jednom trenutku monteri su ugledali pištolj za pojasan oko struka napasnika i pobegli su niz ulicu, a onda su začuli pucnje. Nisu mogli da procene za koliko ih je ovaj revolveraš u starijoj dobi promašio, ali je sigurno da im je život bio ozbiljno ugrožen, navodi se u saopštenju EPS-a. 

Kako dodaje, Vuković je pri obavljanju svog posla bio udaren u lice i to pre samo nekoliko meseci. 

Monteri su izloženi, istakli su u EPS-u, svakodnevnom verbalnom maltretiranju kradljivaca struje, a često doživljavaju i fizičke napade, puštanje pasa i pretnje. 

"Ovakvi problemi ne bi smeli da se ponovo događaju ni Vukoviću, ni bilo kom radniku Elektroprivrede Srbije. 

Zato EPS i Elektrosrbija zahtevaju da svi nadležni državni organi zaštite radnike distribucija", naglašava se u saopštenju. 

EPS je u aprilu prošle godine uputio predlog za dopunu Krivičnog zakona tako što bi se u poslove od javnog interesa koji imaju povećani rizik za bezbednost i zahtevaju veću krivično-pravnu zaštitu uvrstili i poslovi isključenja kupaca.