sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Za zločin na Vlašiću ukupno 86 godina zatvora

Za zločin na Vlašiću ukupno 86 godina zatvora

BANJA LUKA- Sud BiH je prvostepenom presudom osudio četvoricu bivših pripadnika Stanice javne bezbednosti Prijedor na ukupno 86 godina zatvora za ubistva civila na Korićanskim stijenama, dok je Milorad Radaković oslobođen krivice.

Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić nepravosnažno su proglašeni krivima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu na području opštine Prijedor koji je za cilj imao progon, pljačku i ubistva nesrpskih civila tokom 1992. godine.

Za ubistva više od 150 civila muškaraca na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992, sud BiH je osudio Babića i Škrbića na po 22 godine zatvora, a Stojnića na 15 godina.

Dušana Jankovića, bivšeg komandira SJB-a Prijedor, Sud je proglasio krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osudio na 27 godina zatvora.

- Sud je izvan svake razumne sumnje, ocenom svih dokaza, zaključio da su Babić, Škrbić i Stojnić kao pripadnici interventnog voda učestvovali u obezbeđenju konvoja kojim se nesrpsko stanovništvo prisilno iseljavalo iz Prijedora, i izdvajanju te streljanju preko 150 muškaraca civila na planini Vlašić, dok je Dušan Janković, kao najviše rangirani, izdao naredbu za ubistva, kazala je, predsedavajuća sudskog veća Minka Kreho.

Izricanju presude nije prisustvovao Dušan Janković, a njegov branilac Ranko Dakić je kazao da mu je javljeno kako je došlo do kvara na automobilu.

Kreho je po izricanju presude kazala da je o Jankovićevom nepojavljivanju obaveštena Policijska stanica Prijedor, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i granični prelazi, kako bi se osiguralo da optuženi ne pobegne.

Drugooptuženi Milorad Radaković oslobođen je krivice jer je, po oceni Suda BiH, 21. avgusta 1992. godine u konvoju bio u svojstvu sanitetskog radnika SJB-a Prijedor, te nije učestvovao u planiranju izdvajanja i ubistava civila.