sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Osuđeni za ratni zločin svedočili u slučaju Zvornik

Osuđeni za ratni zločin svedočili u slučaju Zvornik

BEOGRAD - Dvojica pravosnažno osuđenih na višegodišnje kazne zatvora zbog zločina nad muslimanskim civilima u Zvorniku 1992. godine, Ivan Korać i Dragan Slavković, saslušani su kao svedoci na suđenju optuženima za isti zločin.

Korać i Slavković, koji su osuđeni na devet, odnosno 13 godina zatvora, svedočili su na predlog tužilaštva nekadašnjim saborcima iz iste dobrovoljačke jedinice Pivarski Darku Jankoviću, Saši Ćilerdžiću i Goranu Saviću.

Jankovića, Ćilerdžića i Savića optužnica tereti da su kao pripadnici te jedinice, od maja do jula 1992. godine, ubili najmanje 14 civila, psihički i fizički ih mučili u Domu kulture Čelopek, na poljoprivrednom dobru Ekonomija i u fabrici Ciglana.

Korać je pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu rekao da okrivljenog Jankovića, zvanog Pufta, nije viđao na Ekonomiji i Čelopeku, pošto, kako je naveo, ni sam tamo nije odlazio, dodavši da je posećivao Ciglanu, ali da nije siguran da je tamo sretao Jankovića.

Korać je, opisujući situaciju na ratištu 1992. godine, sudskom veću rekao da je sve muslimane smatrao krivima.

- On je za mene bio kriv automatski zato što je musliman - rekao je Korać, misleći pri tom i na civile i vojnike muslimanske nacionalnosti, pravdajući svoj stav tadašnjom državnom politikom. Oni su napravili da se mrzimo, nisam ja izmislio rat, a kad počne ludnica, radiš samo ono što ti se kaže, istakao je Korać.

On je rekao da nije utvrđeno ko je odgovoran za zatvaranje muslimanskih civila i dodao da pretpostavlja da su oni bili zlostavljani, kao što su, kako je napomenuo, bili zlostavljani i zarobljeni Srbi.

Dragan Slavković je odgovarajući na sva pitanja tužioca odgovarao sa ne znam i ne sećam.

Suđenje će biti nastavljeno 10. februara iduće godine. Janković, Savić i Ćilerdžić su na početku procesa negirali sve navode optužnice.