Glas Javnosti

Tviter od danas zvanično ne postoji

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Sve posete popularnoj društvenoj mreži se sada preuzmeravaju na X.com.

Nekadašnji Twitter, a sada društvena mreža pod nazivom X, zvanično je prešao na X.com domen. Korisnici koji od danas budu posetili twitter.com će biti preusmereni na novu veb-lokaciju, a obaveštenje o promeni je vidljivo svim posetiocima na dnu početne stranice: "Obaveštavamo vas da menjamo našu URL adresu, ali vaša podešavanja privatnosti i zaštite podataka ostaju ista".

Korisnike je o upotrebi novog domena obavestio i Ilon Mask putem svog profila:


Promena domena predstavljala je veliki izazov nakon rebrendiranja platforme u julu 2023. godine, a uprkos upotrebi novog imena, logotipa i promene zvaničnog @twitter naloga u @x, korisnici su punih 10 meseci mogli da vide stari naziv u imenu linka.

Ostaje da se vidi kako će promena domena uticati na pretraživače kao što je Google, odnosno na rezultate pretrage. X trenutno koristi 302 preusmeravanje kako bi stavio do znanja da promena još uvek nije finalna, a postoji bojazan da će pad broja poseta značajno opasti kada se pređe na 301 preusmeravanje koje označava da je sajt trajno premešten na novu veb adresu.

Domen X.com i Ilon Mask imaju dugu istoriju. Milijarder je 1999. godine osnovao onlajn banku istog imena, koja se godinu dana kasnije spojila sa kompanijom Confinity i promenila ime u PayPal, po kojem je i danas znamo.

Iako više nije bio u upotrebi, PayPal je držao X.com domen sve do 2017. godine, kada ga je Mask otkupio i vratio u svoje vlasništvo.


Glas javnosti / S10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR