četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Video Tatona kako pada

U VIŠEM SUDU U BEOGRADU POČELO SUĐENJE ZA TEŠKO UBISTVO FRANCUSKOG NAVIJAČA

Video Tatona kako pada

Video sam momka koji prebacuje nogu preko ograde, gubi ravnotežu. Pao je direktno na glavu. Nisam video da ga je bilo ko tukao ili gurnuo. Ako treba, neka bude rekonstrukcija, ja ću da skočim i poginem, jer mi gore kazne od ovog suđenja nema, rekao je juče na kraju višečasovne odbrane Ivan Grković
Taton neposredno posle povređivanja

BEOGRAD - Navijači Partizana Ivan Grković i Ljubomir Marković negirali su juče pred Višim sudom u Beogradu da su 17. septembra prošle godine organizovali grupu navijača koja je na Obilićevom vencu brutalno pretukla navijača francuskog Tuluza Brisa Tatona.
Grković i Marković su potvrdili da su tog dana bili na Obilićevom vencu, ističući da nisu učestvovali u tuči. Oni su izrazili žaljenje zbog smrti Tatona.

Na početku glavnog pretresa, Marković, koji je optužnicom označen kao vođa navijačke grupe "Alkatraz", iznoseći odbranu, naveo je da je u centar Beograda došao da bi popio piće i da nikoga nije napao. On je ispričao da ne poznaje nikoga od optuženih, a da njega ostali poznaju pošto on "počinje pesmu i navijanje na južnoj tribini" Partizanovog stadiona.

I ambasador u sudnici

Suđenju je prisustvovao veliki broj novinara, kao i ambasador Francuske Žan Fransoa Teral, koji je pred početak rekao novinarima da Francuska ima puno poverenje u srpsko pravosuđe u slučaju suđenja optuženima za ubistvo Brisa Tatona.
Velika sudnica u Palati pravde bila je ispunjena gotovo do poslednjeg mesta, a rođaci i prijatelji optuženih su u jednom trenutku jednog od branilaca, advokata Zoru Dobričanin-Nikodinović nagradili aplauzom, pa je sudija Mirjana Ilić publiku upozorila da ne aplaudira u sudnici.

Kik-boks savez demantovao povezanost sa ubistvom
 
Kik Boks savez Srbije demantovao je juče informacije koje su se pojavile u medijima prema kojima su povezani kik-boks i događaj u kojem je stradao Bris Taton.
Iako jedan od optuženih, koji je na snimku prilikom hapšenja napadača nosio trenerku sa obeležjem kik boks kluba ''Grocka'', nikada nije bio registrovan kao takmičar u Kik-boks savezu Srbije, a nije čak ni vežbao ovaj sport u pomenutom klubu.
Kako se navodi u saopštenju, trenerku je dobio na poklon od svog druga koji se rekreativno bavi ovim sportom u klubu ''Grocka''.
Iz ovog saveza podsećaju da je kik-boks u Srbiji kategorisan u drugu grupu sportova sa velikim ugledom u zemlji i inostranstvu, a reprezentativci već godinama donose veliki broj medalja i na dostojan način reprezentuju svoju zemlju.

Osumnjičeni se kriju u regionu i na Kosovu

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je ranije da policijska saznanja ukazuju na to da se osumnjičeni za ubistvo Brisa Tatona - Đorđe Prelić krije u jednoj od država u regionu, a da se Dejan Puzigaća najverovatnije nalazi na Kosovu.
Veljović je kazao da su to su operativna saznanja i da je interes policije da se što pre dođe do njih kako bi se "izveli pred lice pravde".


Marković je rekao da je on "vođa navijanja", a ne vođa navijača koji drugima naređuje šta da radi.
"Na Obilićevom vencu sam bio da bih popio piće, a ne da se obračunavam sa bilo kim. Ne poznajem ostale optužene, osim (Đorđa) Prelića, a moguće je da oni mene prepoznaju sa tribina, pošto od mene kreću sve navijačke pesme", rekao je Marković.

Sklonio se od gužve

Marković je opisao da se 17. septembra prošle godine, kada je Taton brutalno prebijen, našao sa optuženim Đorđem Prelićem, koji je vođa navijačke grupe "Iridućibili" i nalazi se u bekstvu, i odvezao ga svojim automobilom do Skadarlije da Prelić "nešto završi" za 15 minuta, ali da ne zna šta je Prelić "završavao".
"U međuvremenu sam otišao da pojedem sendvič, pa smo se našli u kafiću 'Jelena' na Obilićevom vencu. Nismo stigli ni da naručimo piće i video smo neku gužvu i momke sa hirurškim maskama, obučene u crne dukseve. Pošto sam ranije kao vođa navijača imao probleme sa policijom, odlučio sam da se sklonim, jer nisam imao veze sa tim", rekao je Marković.
"Žao mi je što je jedan život izgubljen i što se ja vezujem za to", dodao je on.

Na početku svog iskaza, Grković je kazao da kod istražnog sudije nije mogao na normalan način da iznese odbranu, jer ga je sudija "skraćivao, prekidao i mnoge stvari nije tačno uneo u zapisnik".
"Ja u tuči nisam učestvovao i mogu da stanem pred roditelje Brisa Tatona i da kažem da nisam tukao njihovog sina", kazao je Grković.
On je, kao i Marković, potvrdio da se u trenutku tuče nalazio u blizini Obilićevog venca, ali da nije usmrtio Tatona.

Već smo osuđeni na 40 godina

U opširnom iskazu Grković je rekao da ga je tog dana zvao optuženi Dejan Puzigaća i da mu je rekao "namirisao sam neke Francuze", ali je dodao da taj poziv nije shvatio kao poziv za tuču. Grković se po podne našao u Terazijskom parku sa ostalim navijačima Partizana, nakon čega ga je pozvao Puzigaća da dođe na Obilićev venac.
On je ispričao da je došao do garaže u ulici Maršala Birjuzova, kada se iz pravca Obilićevog venca čula velika buka.

"Ispred mene je protrčao (optuženi) Milan Vujović a video sam i kako (optuženi) Milan Tarlać vezuje šal (optuženom) Bojanu Matijeviću. Ispred mene su bili i Bane Četnik i Vladan Suvajac, ali niko od njih nije učestvovao u tuči", rekao je Grković, objasnivši da je u tom trenutku video mladića koji je na vrhu stepenica prekoračio ogradu.
"Kad sam bio na dnu stepenica, video sam gore momka koji prebacuje nogu preko ograde. U jednom trenutku je izgubio ravnotežu i pao direktno na glavu, a nisam video da ga je bilo ko tukao ili gurnuo. Ako treba neka bude rekonstrukcija, ja ću da skočim i poginem, jer mi gore kazne od ovog suđenja nema", završio je Grković svoju odbranu.
On je dodao i da zbog izjava političara smatra da su on i ostali optuženi već osuđeni na po 40 godina zatvora, ali da ipak veruje da će sudsko veće presuđivati na osnovu dokaza i zakona.

Još 10 dana suđenja

Prema optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu, napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i nastradali Taton, organizovali su Đorđe Prelić (25), vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković (27) i Ljubomir Marković (29), takođe jedan od vođa "Alkatraza", i, za sada nepoznati, vođa grupe "Rebels".
Taton je od povreda umro posle 12 dana u beogradskom Urgentnom centru.
Pored Prelića, u bekstvu je i Dejan Puzigaća.
Optuženi su i Stepa Petrović, Stefan Veličković, Milan Tarlać, Dragan Tomasović, Jovan Karbić, Bojan Matijević, Milan Vujović, Ivan Grković, Vladan Suvajac, Ljubomir Marković, Branimir Četnik i Dejan Stanković, koji su u sudnicu dovedeni iz pritvora.
Vladimir Bošković optužen je za pomaganje počiniocima posle izvršenog krivičnog dela i on se jedini brani sa slobode.

Suđenje se nastavlja danas izjašnjavanjem ostalih optuženih, a zakazano je za narednih 10 radnih dana.

Komentari

Da li je potrebno komentarisati ovo gnusno ubistvo ? Kada covek vidi snimke tog vandalskog akta, onda nema potrebe traziti objasnjenje ili pokusaje pravdanja onih koji su odgovorni za zlocin.Prijatelji Brice Taton-a koji su uspeli da se izvuku, danas tvrde da je kod "navijaca" partizana postojala namera da ubiju a ne samo da dodje do tuce. Da li ta tuca moze da se opravda kao neki strastan navijacki akt?. Ne. Po opisu dogadjaja od strane medija i od ocevidaca, radilo se o vandalskom cisto agresivnom razmisljenom aktom. Po svemu sudeci navijaci Partizana gledaju na sportske utakmice kao na nekadasnje borbe gladijatora, umesto da uzivaju u drugim aspektima igre.
Ubicce ma koliko da ih ima zasluzuju da budu maksimalno kaznjeni i nadam se da ce srpsko pravosudje da postupi u skladu sa zakonom. Mozda ce ovde neki ponovo da ubace neke primedbe kao, "oni su nas bombardovali", sto nije nikakvo opravdanje vec cist primitivizam, jer u ratnom stanju ima uvek, na zalost zrtava, dok u sportu koji je samo vrsta prijateljskog odmeravanja i nema mesta zlocinu.
Koliko se moze videti, vec se kaze da se "iz izjava politicara vidi da su ucesnici u napred osudjeni". Politika ili ne , pociniocima treba da bude vise nego jasno da su izvrsili najtezi zlocin, i da taj zlocin mora da se kazni, a oni koji ga budu branili neka ne govore kako su u vladi sami kriminalci..

Sad se prave nevesti.
Nije nego je sam skocio.
Ko ne bi skocio od divljaka i u vatru?!