četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Suđenje za ubistvo Pleće kreće iz početka

Suđenje za ubistvo Pleće kreće iz početka

BEOGRAD - Suđenje Andriji Draškoviću i njegovom kumu Aleksandru Goluboviću zbog ubistva Zvonka Plećića Pleće u restoranu "Rojal knez" 2000. godine trebalo bi sutra u Višem sudu u Beogradu da krene iz početka po šesti put, i to iz drugog pokušaja.
Prvi pokušaj za održavanje šestog suđenja propao je 30. marta zbog nedolaska Golubovićevog branioca Vladana Vukčevića, koji nije bio uredno pozvan.

Pošto sasluša izjašnjenje o krivici optuženih na sutrašnjem pretresu, novo sudsko veće bi trebalo da sasluša veštake medicinske i balističke struke Branimira Aleksandrića i Milana Kunjadića, koji su 19. maja 2009. godine izvršili rekonstrukciju događaja od 21. septembra 2000. u restoranu "Knez".

Ovo je četvrto prvostepeno suđenje Draškoviću i Goluboviću pred petim - novim sudskim većem, posle devet i po godina od pogibije Plećića.
Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović su već osuđivani, ali su te presude ukidane odlukama Vrhovnog suda. Oni su najpre osuđeni na po devet i po godina zatvora, a zatim na 12 godina.
Na trećem suđenju Drašković i Golubović oslobođeni su krivice, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani.

Drašković i Golubović su proveli po četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu.

Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje, koje je bilo prekinuto u decembru 2007. godine, pošto je predsednik tadašnjeg sudskog veća sudija Zoran Zvonar odlučio da ode u advokate.

Sudija Marina Anđelković, koja ga je zamenila, nije izabrana na tu funkciju na opštem izboru sudija, pa će suđenje Draškoviću i Goluboviću formalno krenuti iz početka pred novim predsednikom sudskog veća.
Ovaj postupak stigao je do samog kraja, svi dokazi su bili izvedeni, a 19. maja prošle godine sprovedena je i rekonstrukcija događaja u restoranu.
Od tada pa do opšteg izbora sudija čekao se nalaz veštaka, pa glavni pretres nije držan.

Drašković i Golubović brane se pred sudom da je Plećić ubijen u samoodbrani, pošto je pijan vitlao pištoljem oko njihovog stola i pretio da će ih ubiti, kako bi osvetio prijatelja.
Više javno tužilaštvo tereti Draškovića i Golubovića da su "nakon prepirke s Plećićem koji je došao za njihov sto dok su ručali, a zatim ustao i desnom rukom krenuo prema pojasu, izvadili pištolje i ispalili veći broj hitaca u njega".
Kako je navedeno u optužnici, Plećić je u tom trenutku bio leđima okrenut od Golubovića i bočnom levom stranom prema Draškoviću.
Drašković je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja - revolvera "magnum", iz kojeg je u Plećića tom prilikom ispalio tri projektila.