četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Odloženo svedočenje vladike Artemija

Odloženo svedočenje vladike Artemija

BEOGRAD - Svedočenje privremeno razrešenog episkopa Eparhije raško-prizrenske vladike Artemija u istrazi koja se vodi povodom sumnji u zloupotrebe eparhijskog fonda odloženo je juče do odluke Apelacionog suda u Beogradu o zahtevu za izuzeće istražnog sudije Višeg suda u Beogradu Dušana Milenkovića.

Viši sud u Beogradu vodi istragu protiv vlasnika Građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predraga Subotičkog, koji je u pritvoru, i arhimandrita Simeona Vilovskog, koji u Solunu čeka odluku grčkih vlasti o zahtevu za njegovo izručenje Srbiji.
Zahtev za izuzeće istražnog sudije podneo je branilac osumnjičenog arhimandrita Simeona Vilovskog, advokat Branislav Tapušković, pošto mu je sudija ranije bez obrazloženja uskratio pravo da prisustvuje saslušanju svedoka.

Tapušković je Tanjugu juče rekao da je predsednik Višeg suda odbio njegov zahtev za izuzeće sudije i da je na tu odluku uložio žalbu Apelacionom sudu čija se odluka čeka.
Istražni sudija je osim vladike trebalo da sasluša jednog predstavnika Srpske pravoslavne crkve u svojstvu oštećenog, napomenuo je Tapušković.
Njihovo svedočenje biće naknadno zakazano pošto Apelacioni sud donese odluku o izuzeću.

Vladika Artemije i predstavnik SPC trebalo bi da pred istražnim sudijom da iznesu svoja saznanja u vezi sa sumnjama tužilaštva da su Subotički i Vilovski zloupotrebljavali eparhijski fond. Vladika Artemije privremeno je razrešen dužnosti episkopa Eparhije raško-prizrenske odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC, 13. februara.