četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Jocić: Karamarko sprečavao hapšenje ubica

U BEOGRADU NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO SUVLASNIKA ZAGREBAČKOG NEDELJNIKA

Jocić: Karamarko sprečavao hapšenje ubica

Interes Hrvatske bio je da se pozadina zločina nikada ne razreši, pa su iz tog razloga našli model da ovaj slučaj "izvezu" nama. Za hrvatsku javnost mora da bude da je Srbin ubio Pukanića, a ne Hrvat, rekao je optuženi

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko sprečava hapšenje drugih osoba i smišljeno usmerava istragu u mom pravcu, rekao je juče Sreten Jocić, jedan od optuženih za ubistvo suvlasnika zagrebačkog nedeljnika Nacional Ive Pukanića.

Jocić je, odgovarajući na pitanja drugog dana suđenja pred beogradskim Specijalnim sudom, optužio hrvatski državni vrh za ubistvo Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića i rekao da "odgovorno stoji iza takvih optužbi".

- Opštepoznato je s kim se Karamarko druži i to ću otkriti tokom postupka. On nije lično organizovao ubistvo, ali je smišljeno sprečavao hapšenje pravih ubica i istragu usmerio ka Srbiji. Interes Hrvatske je bio da se pozadina zločina nikada ne razreši, pa su iz tog razloga našli model da ovaj slučaj "izvezu" nama. Za hrvatsku javnost mora da bude da je Srbin ubio Pukanića, a ne Hrvat, rekao je Jocić.

Posredovao u trgovini oružjem

Sud je interesovalo i odakle potiče njegova finansijska moć kada može da učestvuje na aukcijama. Jocić je rekao da je u svetu povezivao poslovne ljude, pa je tako za vreme embarga doveo kupca da kupi "Zastavino" oružje za Ruse, koji su ga posle prebacivali u Grčku. Takođe, naplaćivao je svoje znanje jezika.

Tražili mu informacije o Karadžiću i Mladiću

Dok je boravio u holandskom zatvoru, Jocić tvrdi da su ga dva puta posetili ljudi iz NATO i tražili da kaže "nešto za Radovana Karadžića i Ratka Mladića".
- Rekli su mi: "Vi imate dobre 'antene', pa sigurno znate gde se oni nalaze." Zauzvrat su mi nudili slobodu u zamenu za te podatke, preteći mi da ću, u suprotnom, do kraja života ostati u zatvoru - rekao je Jocić skačući sa teme na temu.

Poznanstvo?

Jociću je juče pitanja postavljao i zamenik tužioca za organizovani kriminal Jovica Jovanović, za kojeg je Jocić napomenuo da ga poznaje više od 16 godina i da su se upoznali 1993. godine kod šefa DB-a Kosova. Tužilac je to demantovao.

Karamarko odbacuje Jocićeve optužbe

ZAGREB - Tomislav Karamarko odbacio je sinoć, dok je još trajalo suđenje, optužbe Sretena Jocića i naveo da Jocić nije uhapšen na osnovu političko-policijskih dogovora Srbije i Hrvatske.
"Nikakvih političkih dogovora između Srbije i Hrvatske nije bilo i mislim da je to logična reakcija onog ko je optužen za takvo nešto", rekao je Karamarko za hrvatsku televiziju.
Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec rekao je ranije agenciji Beta da su tvrdnje Sretena Jocića smešne i neutemeljene.
"Nismo ni očekivali da će prvog dana suđenja u Beogradu Sreten Jocić priznati krivicu", kazao je Borovec.
Istakao je da u takvim slučajevima odbrana optuženih često pribegava pokušajima diskreditacije onih koji su vodili istragu i diskreditaciji prikupljenih dokaza.
"Tvrdnje Sretena Jocića, međutim, nemaju nikakvu osnovu", prenela je Beta reči Boroveca.

On je ponovio da nema ništa sa atentatom na vlasnika Nacionala i da je iz medija letos saznao da je uhapšen na osnovu crnogorsko-hrvatske informacije "da može da ugrozi sigurnost predsednika Srbije Borisa Tadića".
- Mediji su preneli da je Tadića o tome obavestio bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić na samitu u Bugarskoj, posle čega je došlo do susreta ministara unutrašnjih poslova dve zemlje, Karamarka i Ivice Dačića. Nakon toga sastali su se i tužioci Srbije i Hrvatske, a ja sam uhapšen 27. aprila 2009 - rekao je Jocić.

Dovodeći u pitanje Mesićevu dobronamernost prema srpskom predsedniku, on je podsetio da je na kraju svog mandata hrvatski predsednik posetio Kosovo, gde se sastao sa Tačijem i Sejdijuom i odlikovao ih najvišim priznanjima.
Prema Jocićevim tvrdnjama, Mesićeve izborne kampanje finansirali su "Albanac Muharemi i transnacionalna kriminalna familija braće Osmani".
Na više uzastopnih upozorenja predsednika sudskog veća Vladimira Vučinića da iznosi teške optužbe na račun visokih stranih državnika i da je dužan da poštuje njihovo dostojanstvo Jocić je rekao kako je toga svestan, ali da to ne bi činio da za to nema dokaze.
Takođe je naveo i to da je hrvatski državni vrh nudio žestokim momcima iz obe zemlje da ga optuže u ovom predmetu, ali da niko od njih na to nije pristao, sem svedoka Tomislava Marjanovića, koji je za to nagrađen oslobođenjem od 62 krivična dela.

Suđenje za ubistvo Ive Pukanića juče je nastavljeno i pred zagrebačkim Županijskim sudom. Prijatelj prvooptuženog rekao je juče da je Robert Matanić u njegovu garažu doneo "neke stvari" za koje se posle ispostavilo da je oružje, javlja Hina.
Svedok Dario Anić izjavio je da mu je prvooptuženi, s kojim se svakodnevno družio, jedne večeri dovezao neke stvari u kuću u Donjem Vukojevcu, na sisačkom području.

Anić je kazao da nije znao o čemu je reč jer je ležao u kući dok je Matanić iz automobila prenosio stvari u garažu koja je, kao i kuća, uvek bila otključana.
Da je reč o oružju, otkrio je tek kasnije kada je došla policija i pregledala garažu. Kad mu je pokazana fotografija s oružjem, rekao je da misli da je oružje iz njegove garaže.
Optuženi su, prema optužnici, isplanirali da u slučaju neuspešnog atentata eksplozivnom napravom Pukanića ubiju iz snajperske puške.
Anić je rekao i da je nekoliko puta video krunskog svedoka Tomislava Marijanovića, koji je navodno učestvovao u pripremi ubistva, a posle odlučio da sarađuje. Anić je ispričao da je optuženog Bojana Gudurića upoznao na proslavi koju je organizovao povodom kupovine kuće, i da ga je doveo Matanić.
Svedok je rekao i da optužene Željka Milovanovića i Slobodana Đurovića nikad nije video.
Anić je kazao i da sa Matanićem nikada nije pričao o ubistvu Pukanića.

Svedok Amir Mehdić, vlasnik stana u Dugavama u kojem je Matanić živeo poslednja tri meseca pre hapšenja, potvrdio je da je na fotografijama na kojima Milovanović pozira okružen puškama i drugim oružjem, trosed iz njegovog stana.
Poslednji jučerašnji svedok Velimir Žak, zvani Žvaki, potvrdio je da su Matanić i optuženi Amir Mafalani nameravali da preko njegove firme Auto Žak kupe BMW na lizing.
Taj posao dogovarao je uglavnom s Mafalanijem, a Matanića je video samo nekoliko puta. Jednom ga je video u belom "opelu korsi" u kojem je posle pronađeno oružje. Tim automobilom su optuženi pratili Pukanića pre ubistva.
Žak je, inače, u martu prošle godine nepravosnažnom presudom zagrebačkog Opštinskog suda oslobođen optužbe da je tu "korsu" ukrao po nalogu trojice osumnjičenih za ubistvo Pukanića.
Suđenje pred zagrebačkim sudom se nastavlja naredne nedelje ispitivanjem Dušana Ercega, koji je u programu zaštite svedoka pa će njegovo svedočenje proći bez kamera i fotoaparata kako se ne bi dovela u opasnost njegova sigurnost ili sigurnost njegove porodice.
Erceg je s Robertom Matanićem služio zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici.

 I. C. L. - G. J.