četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Apelacioni sud počeo razmatranje žalbe Ilije Jurišića

Apelacioni sud počeo razmatranje žalbe Ilije Jurišića

BEOGRAD - Javna sednica o žalbi Ilije Jurišića na presudu u prvostepenom postupku kojom je osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli, maja 1992. godine, počela je juče u Apelacionom sudu u Beogradu.
Prema odluci sudskog veća, javna sednica trebalo bi da traje tri dana, a sudija izvestilac Omer Hadžiomerović upoznao je juče sud sa prvostepenom presudom, navodima tužilaštva, odbranom okrivljenog, nalazima sudskih veštaka i iskazima saslušanih svedoka.

Branilac okrivljenog Đorđe Dozet uložio je primedbu na sastav veća Apelacionog suda, kojim predsedava Siniša Važić, pošto je on kao tadašnji predsednik Okružnog suda u Beogradu u više navrata odlučivao o pojedinim odlukama donetim u postupku protiv Jurišića.
Dozet je rekao da je Važić ujedno doneo pravosnažno rešenje kojim se Jurišiću nalaže da plati 1,5 miliona dinara sudskih troškova, čime je, kako je dodao, prejudicirao Jurišićevu krivicu.

Veće Apelacionog suda odbilo je primedbu Jurišićevih branilaca, ocenivši da nema mesta zahtevu za izuzeće predsedavajućeg, jer navodi na koje je ukazala odbrana nisu tako značajni da bi uticali na njegovu pristrasnost.
U nastavku sednice, u četvrtak i petak, sudija izvestilac predočiće veću žalbu okrivljenog, a predviđeno je vreme i za izjašnjavanje Jurišića i njegovih branilaca.

Odluka o žalbi na prvostepenu presudu tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu biće doneta na delu sednice koji nije otvoren za javnost.

Jučerašnjoj sednici, pored okrivljenog Ilije Jurišića, prisustvovali su i ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Boriša Arnaut, predstavnici nevladinih organizacija i Jurišićeva rodbina.

Ilija Jurišić osuđen je pred većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu 22. septembra 2009. godine na 12 godina zatvora jer je, kako je u presudi navedeno, naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle. On je tokom postupka negirao da je izdao naredbu o napadu, već da je preneo naređenje pretpostavljenog Meha Bajrića: "Na vatru odgovori vatrom".

Jurišić je uhapšen 2007. godine na beogradskom aerodromu i od tada se nalazi u pritvoru.
Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je da će podržati svaki napor i politički dijalog dve države da Jurišić eventualno služi kaznu u BiH.