nedelja 21. decembar 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Lopovi rade i praznikom

SVE UČESTALIJE PLJAČKE MENJAČNICA, PRODAVNICA, KLADIONICA...

Lopovi rade i praznikom

Organizovane bande znaju šta treba pljačkati, dok golobradi mladići ne prezaju od potezanja oružja. Narkomani pljačkaju da bi kupili drogu

BEOGRAD - Zbog sumnje da su opljačkali deset kladionica i menjačnica u prestonici, policija je uhapsila petoricu maloletnika - U. M. (16), V. K. (16), U. V. (16), D. T. (17) i S. S. (17), svi iz Beograda. Oni su 1. novembra ove godine, uz pretnju nožem, opljačkali kladionicu "Kalčo" u Kumodraškoj ulici. Tom prilikom su oteli 40.000 dinara. V. K, V. U. i M. U. su 5. novembra izvršili razbojništvo u kladionici "Atlantik" na Voždovcu, a njihov saučesnik D. J. je tada radnika obezbeđenja ubo nožem u stomak. Ovi maloletnici "operisali" su u beogradskim opštinama Voždovac, Rakovica i Čukarica.
Stevan Latinkić (25) u pokušaju pljačke prodavnice "Mango" u Ulici 21. divizije 28 na Zvezdari teško je ranio u stomak Stanku Miletić (55), koja je u trenutku pljačke sa suprugom Dimitrijem i sinom ušla u prodavnicu. Radnik Darko Dimitrijević (24) pokušao je da spreči Latinkića, ali je on ispalio više hitaca. Teže povrede naneo je Dimitrijeviću, a Dimitrija Miletića udario je kundakom u glavu.
Vraćajući se iz večernje šetnje sa decom i ocem, B. S. je gurnula ključ u bravu i, pošto joj je cilindar ostao u ruci, shvatila je da nešto nije u redu. Pokušala je da otvori vrata i osetila da ih neko drži sa unutrašnje strane. Posle toga je otišla u komšiluk, pozvala policiju, očekujući da će provalnik da pobegne kroz vrata. On se, na opšte iznenađenje prisutnih odlučio na skok sa njene terase. Slomio je nogu, a ispostavilo se da je reč o momku koga su komšije poznavale iz susedne ulice.
Svakog dana u Beogradu i Srbiji se dešavaju se pljačke. Na meti su najčešće kladionice, menjačnice, prodavnice, kiosci...
Vlasnik detektivske agencije SIA Boža Spasić kaže da ova razbojništva nisu neuobičajena. On kaže da svake godine nailazi "talas" razbojništva pred novogodišnje praznike. To je vreme kada popušta bezbednost policije.

USPAVAO SE
Golobradog lopova pretukla je, u januaru prošle godine, radnica u dućanu "Tak" u Ulici Džordža Vašingtona. Pljačkaš je pokušao da pesnicom zastraši prodavačicu i otme joj dnevni pazar. Ova gospođa se ipak nije prepala, što je pokazala uzvrativši dvostrukom merom, tako da je lopov pobegao glavom bez obzira. O tome da vrisak zna da bude moćniji od pištolja dokazala je juna 2002. godine radnica u kiosku "Miočinović" u Ulici Narodnog fronta. Devojka je u trenutku kada je pljačkaš prišao kiosku i krenuo iz torbe da vadi pištolj toliko jako počela da vrišti da se ovaj prepao i pobegao.
U februaru 2002. godine u Pirotu provalnik je zaspao u obijenom kiosku pored opljačkane robe, a prethodno se počastio pićem. Ujutru, mamurnog ga je zatekao poslovođa i dok ga je treznio kafom, stigla je policija.
OTETO 100.000 DINARA
U Vojvođanskoj banci u ulici Vojvode Stepe 38, u Beogradu, juče ujutro dve nepoznate osobe su od radnice te banke otele 100.000 dinara. U 8.50 su dve nepoznate osobe uz pretnju oružjem ušle u objekat, udarile radnika obezbeđenja i otele od radnice novac.


- Organizovane bande znaju šta treba pljačkati. Oni imaju osobe koje ih obaveštavaju gde ima dosta novca. Razbojnici koriste situaciju kada je objekat potpuno nezaštićen, kada, na primer, radi jedna devojka sama. Oni su u stanju i ceo dan da provedu čekajući ispred objekta i da posmatraju koliko ljudi prođe kroz radnju kako bi saznali da li će biti velik pazar. Ovakvi lopovi se nazivaju pretpraznični lopovi, zato što čekaju pretpraznične gužve - kaže Spasić.
On dodaje da su razbojnici u Beogradu najčešće iz unutrašnjosti ili iz drugih gradova, jer misle da će policiji biti teže da ih otkriju.
- Ovakve praznične pljačke će trajati do Srpske nove godine, zato što lopovima trebaju pare za praznike. Ako ne mogu da uzmu novac, onda uzimaju robu, cigarete i slično, što im je najpotrebnije. Ne mogu da budu uhvaćeni razbojnici svih pljački, jer ih ima puno. Neke čak i ne budu prijavljene, što zbog straha, što zbog toga što neki objekti nemaju pokriće za neku robu, a tako će proći još gore - kazao je Spasić.
Spasić objašnjava da nije nemoguće da od pet lančanih, čak četiri pljačke izvrši ista grupa razbojnika. On je kao primer naveo narkomane. Kaže da postoje i oni lopovi koji uzimaju i samo po 2.000 dinara.
- Treba upozoriti građane na razbojnike i da treba da čuvaju novčanike i tašne. Ovo je vreme u kome se lopovi najbolje snalaze. Znaju kada treba opljačkati, ima ih po prevozu i po drugim mestima gde je gužva - objasnio je Spasić.
On precizira da su razbojnici najčešće uzrasta od 20 do 40 godina, uglavnom zbog pokretljivosti, ali da to nije pravilo.
- Pre neko veče se dogodilo da je čovek od 70 godina pokušao da opljačka prodavnicu, što znači da nema pravila kada su u pitanju razbojništva - zaključuje Spasić.

Komentari

"Pre neko veče se dogodilo da je čovek od 70 godina pokušao da opljačka prodavnicu, što znači da nema pravila kada su u pitanju razbojništva - zaključuje Spasić."

Kako nema pravila? Gospodine Spasicu, da vi lepo prostudirate nasu "svetlu" istoriju 1991 - 1999 pa cete videti da ima pravila.

"podmladak" edukovan na tekovinama neprezaljenog nam Milosevica krade iz sledecih razloga:

- beda i nemastina
- bes, moze im se jer, jer su im verovatno u famliji takvi, potkupljivanje policije da "ne vidi"
- potomci paravojnih formacija koji su "hrabro" stitili "srpski zivalj vban nasih granica". pa kad su mogli ocevi, ujaci i stricevi, sto ne bi mogli i oni.

Ako malo blize pogledate "etnicki" sastav lopova i krimosa, u otprilike 90% slucajeva radi se o izbeglicama iz Bosne i Hrvatske, ili njihovom potomstvu. Spasavajuci nase "sunarodnike od tamo, preko negde", uvezosmo kugu!

Matorci? Oni koji zaista smognu muda i hrabrosti na takav cin, samo pokazuju nivo ocaja i beznadja medju starijim i onemocalim. Sta ce covek? Penzija verovatno 3000, racun za grejanje 4000... sta jede, i da ne pitamo.

Oni koji su malo ozbiljnije bave socijalnom politikom znaju sta se, a pogotovu ZASTO se nesto desava. Obozavam ovakve "nacitane" likove tipa Spasica koji su toliko pametni da nam kazu da "nema pravila"

To vam je slika danasnje Srbije - socijalna mocvara puna akrepa! A to se jako lepo vidi, a jos je lakse shvatiti!

Poštovani ;čtalac možda bi trebalo da se malo pozabavi psihologijom pa bi mu tada bilo jasno šta znači NEMA PRAVILA.