nedelja 20. maj 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Poginuli dva instruktora i tri padobranca

Tragedija u Zalužanima

Poginuli dva instruktora i tri padobranca

 

BANJALUKA - Mali sportski avion tipa "cesna" srušio se u nedelju oko 13 čacova u Zalužanima kod Banjaluke, u blizini aerodroma, kada je pao odmah posle poletanja.

U padu sportskog aviona u Zalužanima na stazi za automobilske trke poginula su dva instruktora i tri mladića koji su završili obuku za padobrance. 

Poginuli su instruktor i rekorder po broju skokova u Srpskoj Nemanja Goronja (32) i Alen Crnalić (23) koji je upravljao avionom, Stefan Karanović (24) koji je radio kao instruktor Padobranskog kluba Banjaluka i i osamnaestogodišnjaci Nikola Stević i Srđan Kosić.

Prema nezvaničnim informacijama, uzrok nesreće je kvar na motoru.

- Videli smo avion kad je poleteo, napravio je krug ili dva u vazduhu nakon čega je počeo da trza i pada - rekao je za Glas Srpske jedan od svedoka ove stravične nesreće.

Posle pada aviona očevici su pokušali da pomognu nastradalima, ali nisu mogli da im priđu zbog velikog plamena i vrućine, a aparati za gašenje požara nisu bili u funkciji.

Na mestu pada pronađeno je jedno telo, dok su u smrskanom avionu ostala zarobljena četiri tela.Jedan od mladića koji je imao kacigu pokušao je da priđe jednom od unesrećenih i da ga izvuče iz vatrene stihije ali nije uspeo.

Da tragedija bude još veća stravičan prizor nesreće posmatrali su roditelji i prijatelji nastradalih padobranaca koji su sa nestrpljenjem očekivali da vide njihov prvi samostalni skok, kao i mladići koji nedeljom voze moto-trke.

Na mesto nesreće pristigli su članovi rodbine i prijatelji koji ne mogu da veruju da njihovi najmiliji nisu više sa njima, nekima od njih je čak i pozlilo pa su ekipe Hitne pomoći morale da intervenišu, javlja Glas Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, avion "cesna" kupljen je pre godinu ili dve i bio je ispravan.

Prijatelji nastradalih tvrde da su obuka kao i pripreme za padobranski skok trajali veoma dugo.

- Uviđaj je u toku, a više informacija o tome šta je tačan uzrok nesreće znaće se nakon završenog uviđaja - rekla je portparolka MUP-a RS.