Glas Javnosti

Kineski tržni centar biće otvoren krajem juna: Zakupljeno 98 odsto lokala

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mesto za više od 350 kineskih kompanija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je vrednost građevinskih radova u Srbiji u prvom kvartalu ove godine porasla za 22 odsto u tekućim cenama.

U stalnim cenama zabeležen je rast od 18,3 odsto, u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Vrednost radova na zgradama porasla je za 8,4 odsto, a na ostalim građevinama za čak 23,3 odsto, precizirao je ministar.

– Ako pogledamo po regionima, najveći porast vrednosti građevinskih radova imamo na teritoriji južne i istočne Srbije – 25,5 odsto. U regionu Vojvodine zabeležen je porast od 22,9 odsto, u regionu Beograda 17 procenata, a u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 11,3 odsto – rekao je Vesić.

On je naveo da su ovako dobre rezultate omogućile, pre svega, prošlogodišnje izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima je ukinuta konverzija zemljišta uz naplatu.


– Zahvaljujući ukidanju konverzije uz naplatu, već se realizuju investicije vredne više od 90 miliona evra. Na taj način smo oslobodili skoro 5.000 lokacija na kojima se sada gradi ili su u toku pripreme za početak radova, što znači da se i te kako intenzivira gradnja u Srbiji – istakao je Vesić.

Pored toga, naveo je da su izmenama zakona uvedene brže i transparentnije procedure, pa sada investitori mogu brže i jednostavnije da dobiju građevinsku dozvolu.

– Tako ćemo da nastavimo. Vlada ima jasnu viziju koje još zakonodavne promene moraju da se sprovedu kako bi se pospešio dodatni rast u sektoru građevinarstva. Ove godine nas čekaju dodatne izmene još nekih zakona, koji nisu direktno vezane za izgradnju, ali jesu za procese u izgradnji, kako bismo omogućili da se još brže gradi i da oni koji grade mogu brže da dođu do dozvola. Zato moramo da uprostimo precedure u Katastru gde se nedopustivo dugo čeka, posebno na drugom stepenu – najavio je ministar Vesić.

Takođe, kazao je da će morati da se menja Zakon o komunalnim delatnostima koji će dovesti do većeg investiranja privatnog kapitala u ovu oblast, a za sledeću godinu, kaže, u pripremi je i novi Zakon o planiranju i izgradnji, kojim će se dodatno prebaciti javna ovlašćenja na privatne kompanija, čime će se dodatno ubrzati proces izdavanja građevinskih dozvola.

Ministar je naveo i da je 2012. godine građevinska industrija učestvovala u bruto društvenom proizvodu Srbije sa oko tri odsto, dok je taj udeo 2022. godine porastao na 5,5 odsto.

– Ako nastavimo ovako, da ulažemo napore, kao što smo učinili prošle godine, u tome da se pomogne onima koji rade u građevinarstvu, da aktivnost raste, možemo da očekujemo još veći i značajniji doprinos građevinarstva u BDP-u, a to znači – više investicija, više radnih mesta i bolji život za sve građane – zaključio je Vesić.

„Evroazija“ gotova do kraja meseca

Vesić je obišao radove na izgradnji novog kineskog tržnog centra u Beogradu, koji se privode kraju, kako bi centar otvorio svoja vrata već krajem juna.

Radovi u „Evroazija“ tržnom centru na Novom Beogradu, koji se prostire na 35.000 kvadrata, biće gotovi krajem maja, a onda će uslediti opremanje. U završnoj fazi fokus je na unutrašnjim instalacijama, neophodnim za rad centra. Od 474 lokala u prvoj fazi, 98 odsto je već prodato ili izdato u zakup, kineskim, ali i domaćim firmama. U novim lokalima, uz domaće, prodavaće se i novi, kvalitetni kineski brendovi.

– U ovom tržnom centru radiće više od 350 kineskih kompanija, što znači nova radna mesta i upravo je to razlog moje posete ovom gradilištu. U Srbiji danas imamo više od 6.000 gradilišta, a na više od 2.000 njih se nalaze kranovi – rekao je Vesić.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR