utorak 20. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Kod Osijeka uhapšen osumnjičeni za zločin u Srebrenici

Kod Osijeka uhapšen osumnjičeni za zločin u Srebrenici

Tužilaštvo BiH traži izručenje Franca Kosa

ZAGREB/BANJALUKA - Na graničnom prelazu kod Osijeka sinoć je uhapšen Franc Kos, za kojim je Bosna i Hercegovina raspisala međunarodnu poternicu zbog učešća u zločinu u Srebrenici.

Kos, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, osumnjičen je za krivično delo genocida na području Srebrenice u leto 1995, odnosno za ubistva bošnjačkih zarobljenika nakon zauzeća Srebrenice.

Kos u ekstradicionom pritvoru

ZAGREB - Istražni sudija u Vukovaru Jadranka Kurbel odredila je danas 45-dnevni ekstradicioni pritvor državljaninu Slovenije Francu Kosu (44).
Kos će biti u ekstradicionom pritvoru u zatvoru u Osijeku.

Beta

Zbog toga je za njim raspisana tzv. crvena poternica, na osnovu koje je sinoć i uhapšen.
Nakon rata Kos je izvesno vreme živeo u Bijeljini u BiH pod imenom Branimir Mirić.

Kosov advokat Duško Tomić rekao je da ga je o hapšenju obavestio Kos, koji ga je pozvao da mu bude branilac. Tomić je kazao da će predložiti Kosu da traži izručenje Sudu BiH u Sarajevu, s obzirom na to da je optužen u Sloveniji, Hrvatskoj i u BiH. 

Kos je bio u autobusu srpskih registarskih oznaka koji je ulazio u Hrvatsku, a uhapšen je pošto je pri proveri putnih dokumenata utvrđeno da je, na zahtev Interpola BiH, za njim raspisana međunarodna poternica hrvatske policije.

"Franc Kos se trenutno nalazi u obradi nakon koje će se, u dogovoru s istražnim sudijom Županijskog suda u Vukovaru, odrediti kada će biti sproveden radi određivanja ekstradicionog pritvora", kazao je za agenciju Hina portparol vukovarsko-sremske policije Krunoslav Žgela.

Po nalogu suda u Sarajevu za njim je bila raspisana poternica zbog genocida, a uz slovenačko ima i državljanstvo BiH.

Pojedini mediji navode da je bio poznat pod nadimcima Slovenac ili Žuća i da je poslednjih godina navodno živeo u Bijeljini pod imenom Branimir Mirić.

Tužilaštvo BiH podnelo je zahtev Ministarstvu pravde BiH da traži od hrvatskih vlasti izručenje Franca Kosa, koji se sumnjiči za ratne zločine u Srebrenici, rekao je danas Tanjugu portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
On je potvrdio da su hrvatske vlasti na osnovu poternice uhapsile Kosa u Hrvatskoj.