četvrtak 20. januar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Još mesec dana pritvora u Izraelskom zatvoru

Još mesec dana pritvora u Izraelskom zatvoru

TEL AVIV - Sud u Jerusalimu produžio je za mesec dana pritvor Aleksandru Cvetkoviću (42), imigrantu iz Bosne i Hercegovine, osumnjičenom da je umešan u zločine u Srebrenici.

On je uhapšen u utorak, pod sumnjom da je umešan u ubistva bosanskih muslimana 1995. godine na farmi Branjevo kraj Srebrenice, ali je porekao sve optužbe.

- On priznaje da je bio vojnik, ali nije učestvovao (u zločinima), rekao je njegov advokat Vadim Šuv za izraelske medije, naglasivši da je njegov klijet služio kao vozač.

Advokat je precizirao da se Cvetković nalazi u policijskom štabu u jednom kvartu u Jerusalimu i da u početku nije imao pojma zašto je uhapšen, pa je bio u šoku.

- On poriče sve optužbe, kazao je advokat, istakavši da je Cvetković bio pod istragom u Bosni i Hercegovini 2005. godine. Sledeće godine uselio se u Izrael sa decom i suprugom koja je Jevrejka. Živeo je u Karmielu na severu Izraela i radio kao građevinski radnik.

Njegovi susedi su, prema pisanju izraelskih medija, zaprepašćeni hapšenjem. Cvetković se sumnjiči da je bio deo jedan od osmorice u streljačkom vodu koji su ubijali muslimane, navodi se u dokumentima za izručenje koje je poslala BiH.

Cvetkovićev advokat je rekao da Izrael nikada nije izručivao građane zbog optužbi za genocid i da misli da nije odgovarajući trenutak ni mesto da to počne da čini.

Proces protiv Cvetkovića, uključujući i žalbe, mogao bi potrajati mesecima ili čak godinama.

Slučaj je bez presedana u Izraelu. Njegov advokat je upozorio da bi izručenje moglo da otvori put suđenju izraelskim zvaničnicima i vojnim oficirima u inostranstvu, ako ih propalestinski aktivisti optuže za ratne zločine na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Izraelski tužioci su naveli da u zahtevu za izručenje između ostalog stoji da je Cvetković inicirao upotrebu automatske puške M - 84, kako bi se ubijanje ubrzalo, preneo je Rojters.