ponedeljak 19. decembar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Radisavljević: Bosovi ne šetaju Srbijom, ali kriminal ipak živi

Radisavljević: Bosovi ne šetaju Srbijom, ali kriminal ipak živi

Šefovi najpoznatijih kriminalnih grupa u Srbiji su ili u zatvoru ili su van teritorije naše zemlje, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i upozorio da država uvek mora da bude u pripravnosti

BEOGRAD- Odlučna borba protiv organizovanog kriminala i dobra saradnja sa susednim državama dovele su do uspeha da se više nijedan bos iz tog miljea ne šeta slobodno, odnosno uopšte ne kreće po zemlji Srbiji.

"Šefovi najpoznatijih kriminalnih grupa u Srbiji su ili u zatvoru ili su van teritorije naše zemlje i nisu nam dostupni", rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i upozorio da država uvek mora da bude u pripravnosti, jer organizovani kriminal stalno traži nove pojavne oblike i načine za delovanje.

"Bosovi" grupa koje su, posle raspada "zemunskog klana" 2003, tokom protekle decenije sejale strah i nametale "svoj red i pravila igre" po Beogradu i Srbiji - Darko Šarić, Dejan Stojanović Keka i Luka Bojović - nalaze se u višegodišnjem bekstvu od domaćih pravosudnih organa.

U bekstvu je i Željko Maksimović Maka, dok Goran Nešić u Argentini čeka izručenje Srbiji.

Negde po svetu skrivaju se još trojica "zemunaca" Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević, dok za Milana Jurišića Jureta još nema potvrde da li je živ ili je nastradao u obračunu sa nekim od takođe odbeglih pripadnika "zemunskog klana".

Iza rešetaka na višegodišnjim ili višedecenijskim robijama su Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, Andrija Drašković, Aleksandar Golubović samozvani Kristijan, Milorad Ulemek Legija, braća Miloš i Alesandar Simović, Sretko Kalinić, vođe grupa iz Kruševca, Valjeva i Loznice i drugi.

Tužilac Radisavljević ipak upozorava da je organizovani kriminal kao "živi organizam koji se stalno razvija i kreće i traži mogućnost da sa sebe skloni pažnju policije i tužilaštva".

Prema rečima tužioca, organizovani kriminal koji, po definiciji, ima za cilj sticanje profita, uvek pokušava da pronađe nove oblike delovanja.

"U zabludi su svi oni koji misle da se on u potpunosti može iskoreniti. Obaveza je države je da uvek bude u pozornosti da prepozna njegove pojavne oblike, a nadležni organi efikasno lociraju, liše slobode i procesuiraju učinioce krivičnih dela", ukazao je Radisavljević.

Uspešna realizacija sporazuma o saradnji pravosuđa koje Srbija ima sa Crnom Gorom i Hrvatskom dovela je do hapšenja i procesuiranja članova više kriminalnih grupa koji su se godinama skrivali u susednim državama, krijući se iza dvojnih državljanstava.

Prvi korak u realizaciji tog vida saradnje sa Hrvatskom bilo je izručenje Sretka Kalinića u avgustu prošle godine, a nedugo zatim Crna Gora je krenula da hapsi i izručuje Srbiji svoje državljane osumnjičene za šverc droge, ubistva i druga teška krivična dela.

Kada je u pitanju visoka korupcija koja je srpsko društvo i privredu sistematski izjedala minimum dve decenije unazad, situacija nije tako crno-bela, mada su učinjeni prvi koraci u iskorenjivanju te pošasti.

Mnogi odgovorni za urušavanje pravne države i uništavanje domaće ekonomije skolonili su se na "bezbednu teritoriju" pod izgovorom azila ili se prosto skrivaju od pravde dok se njihove slike i dalje nalaze na poternicama Interpola.

Među njima se ističu supruga i sin bivšeg predsednika SRJ Mira Marković i Marko Milošević koji kao izbeglice žive u Rusiji, zatim Stanko Subotić koji živi u Švajcerskoj, dok za braću Karić Bogoljuba i Sretena nema pouzdanih informacija gde su, mada se s vremena na vreme oglase preko pojedinih medija.

U bekstvu je i nekolicina optuženih za korupciju koja je u mnogo slučajeva obesmislila privatizaciju državnih preduzeća, kao što su bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović kome se sudi kao jednom od organizatora "stečajne mafije", i bivši direktor građevinskog preduzeća "Rad" Miljko Živojinović.