nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Hronika - ukratko...

Hronika - ukratko...

SPREČILI ŠVERC
BEOGRAD - Na graničnom prelazu Preševo carinski službenici sprečili su unošenje u zemlju veće količine neprijavljenih hirurških instrumenata „profešnal“, kao i marke „zegin“, čija vrednost je procenjena na 343.434 dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija - Uprava carina.

Prekršaj je otkriven prekjuče, prilikom kontrole vozila marke „rover“, makedonskih registarskih oznaka, koje se nije zaustavilo na vidno obeleženom mestu za carinsku kontrolu, već je nastavilo put prema Bujanovcu. Carinski službenici stigli su vozilo na kilometar i po od graničnog prelaza i vratili ga nazad na pregled.

Detaljnom kontrolom vozila otkriveno je 47 raznih novih hirurških instrumenata (makaze, retraktor za arterije, rinoskop, peani...), oko 2.000 olovaka sa natpisom „zegin“ i 200 kožnih privezaka za ključeve „zegin“.
Carinici su našli i 450 reklamnih blokova sa natpisom „profešnal“ i 270 disketa na kojima se nalaze katalozi tih robnih marki koje se bave prodajom hirurških instrumenata.
 B. D.

SUĐENJE ZA „OVČARU“
BEOGRAD - Suđenje šesnaestorici optuženih za ubistvo više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru „Ovčara“, kod Vukovara, 1991. godine, nastaviće se u ponedeljak, 20. oktobra, pred Većem za ratne zločine u Beogradu. Kako je najavljeno, tokom sedmice bi trebalo da počne iznošenje završnih reči tužioca, optuženih i njihovih branilaca. Kada bude završeno iznošenje završnih reči, sudsko veće predsedavajućeg sudije Veska Krstajića izreći će presudu.
Za ubistvo 200 hrvatskih zarobljenika novembra 1991. optuženi su Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Milan Lančužanin, Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Predrag Madžarac, Milan Vojinović, Predrag Milojević, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Predrag Dragović, Nada Kalaba, Slobodan Katić i Marko LJuboja.
Veće za ratne zločine osudilo je 14 osoba na višegodišnje kazne zatvora, a dve oslobodilo optužbe, ali je krajem 2006. godine Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostepenu presudu.
B. D.

BATINAMA USMRTIO OCA

 ZAJEČAR - Zbog sumnje da je pretukao svoga oca Milorada M. (52), nanevši mu smrtonosne povrede, zaječarska policija uhapsila je Miroljuba M. (26) iz sela Borovac i odredila mu pritvor od 48 sati. Prema navodima policije, on je u poslednjih 10 dana u više navrata tukao svog oca. Najpre ga je pretukao u Knjaževcu dok su sekli drva, a zatim drvenom motkom u kući. Usled zadobijenih povreda po glavi i telu, nesrećni čovek je umro u svojoj porodičnoj kući.

PIŠTOLJEM U PLJAČKU

 NOVI SAD - Novosadska policija uhapsila je Dragana K. (31) iz Beočina zbog sumnje da je tokom septembra i oktobra počinio 12 razbojništava pljačkajući novosadske prodavnice i trafike, saopšteno je iz novosadske Policijske uprave.
Dragana K. prekjuče je uhapsila policija neposredno pošto je maskiran i uz pretnju pištoljem opljačkao prodavnicu „As market“ u Novom Sadu, otevši oko 3.500 dinara pazara.
Policija je kod razbojnika našla ukradeni novac, rukavice i gasni pištolj.

PALI ZBOG FALSIFIKATA
 POŽAREVAC - Protiv Ivice Božića (36) i Nebojše Savića (36), obojica iz Kostolca, podnete su krivične prijave zbog sumnje da su počinili krivično delo falsifikovanje isprave. Oni se terete da su od početka ove godine falsifikovali veći broj čekovnih kartica, čekova i ličnu kartu. Čekove u iznosu od po 5.000 dinara unovčavali su u trgovinskim radnjama, buticima i benzinskim pumpama na teritoriji Požarevca. Tokom policijskog pretresa, kod njih je nađen veći broj falsifikovanih čekova i čekovnih kartica, kao i računar sa skenerom i štampačem. Policije takođe radi na rasvetljavanju krivičnih dela sitne krađe, utaje, prevare i lažnog predstavljanja, za koje se sumnja da ih je počinio Ivica Božić, zajedno sa svojom sestrom Andrijanom Stanić iz Kostolca. Predstavljajući se kao policajci, oni su ulazili u stanove građana i, uz obrazloženje da su kamerama snimljeni u prodavnicama kako kupljenu robu plaćaju falsifikovanim novčanicama, od njih su tražili sav novac koji imaju kako bi se utvrdilo da li je i taj novac falsifikovan.
D. N.

PRITVOR ZBOG  URUŠAVANJA KUĆA

BEOGRAD - Zbog urušavanja kuća u Dubljanskoj ulici, u beogradskom naselju Čubura, po nalogu tužilaštva, uhapšeni su i zadržani u policijskom pritvoru Nedeljko Prelić, investitor i vlasnik građevinske firme „Optos“, Miroljub Đorđević, nadzorni organ investitora, i izvođač radova Duško Božić, potvrdio je Tomo Zorić, portparol republičkog tužilaštva. On je dodao da će osumnjičeni u roku od 48 sati biti izvedeni pred istražnog sudiju.
Zorić je rekao da postoji osnovana sumnja da su oni počinili teško delo protiv opšte sigurnosti, a u vezi sa krivičnim delom nepravilno izvođenje građevinskih radova, pri čemu je nastala šteta veća od šest miliona dinara.
U noći 12. oktobra, podsećamo, popustili su šipovi na gradilištu stambene višespratnice u Dubljanskoj ulici, što je dovelo do urušavanja kuće u neposrednoj blizini gradilišta. U nesreći niko nije stradao, a stanari urušenih kuća, kao i korisnici dva dvorišna objekta iseljeni su i privremeno smešteni u hotel „Slavija“.

 B. D.