Glas Javnosti

Novi Pravilnik ukida obavezu televizija da emituju dečji, dokumentarni, naučno-obrazovni i kulturno-umetnički program

Društvo
Autor: Glas javnosti

Obaveza televizija da petinu njihovog sadržaja čine dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički program izbačena je u nacrtu Pravilnika REM-a, koji je do petka na javnoj raspravi, piše Cenzolovka.

ako su, prema dosadašnjim podzakonskim aktima, televizije imale obavezu da petinu njihovog sadržaja čini takozvani kvalitetan program (naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni i dečji program), ako bude usvojen novi nacrt Pravilnika o uslovima i kriterijumima za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge – ta obaveza više neće postojati.

Dok trenutno važeći pravilnik o toj oblasti kaže da se „kvalitetnim programom smatra program u kome naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni ili dečiji program, odnosno program za maloletnike, zajedno ili pojedinačno, čine više od 20% ukupnog godišnje objavljenog programa”, u nacrtu novog Pravilnika – nema ni reči o tome.

Umesto kvalitetnog programa, nacrt novog Pravilnika pominje „raznovrsnost”, a ne bavi se posebno kvalitetom sadržaja.

Ivana Stevanović, izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije, kaže da, „ako se ovakav Pravilnik usvoji, na nacionalnim TV kanalima mogli bi se očekivati red propagande i red rijalitija”.

 „Sami izveštaji REM-a, onda kada su objavljivani, konstatuju da su upravo ovi programi, koji praktično prestaju da budu obavezni, ranije emitovani u promilima. Umesto da zbog toga izriče mere i, na koncu, oduzme dozvole, REM sada ozakonjuje bezobzirno ponašanje televizija.” – kazala je Stevanović.

Glas javnosti /Z01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR