četvrtak 18. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Milano:Zabrinjava saznanje o novom kanalu droge s Balkana

Milano:Zabrinjava saznanje o novom kanalu droge s Balkana

MILANO- Zabrinjavajuća su saznanja o novom kanalu šverca droge sa Balkana i istočne Evrope, imajući u vidu otvaranje šengenskog prostora za građane zemalja tog regiona, rekao je zamenik gradonačelnika Milana Rikardo De Korato.

- Zabrinjavaju reči državnog tužioca za borbu protiv mafije Pjera Grasa o novom kanalu šverca droge koji dolazi sa Balkana i istoka Evrope, rekao je De Korato, koji je u gradskoj upravi zadužen i za bezbednost, komentarišući operaciju razbijanja međunarodne mreže krijumčarenja droge.

De Korato je podsetio da je nedavno doneta odluka o ukidanju viza za državljane Albanije i BiH, koji će od decembra moći slobodno da ulaze u zemlje EU, preneo je list Đornale.

- Ista odluka doneta je prošle godine i za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije. Otvaranjem šengenskog prostora rizikuje se slabljenje kontrola na granicama i indirektno se pomaže kriminalnim organizacijama, kazao je taj zvaničnik.

Italijanski tužilac Graso je juče u Milanu rekao da kada je u pitanju prodaja kokaina u Milanu balkanska mreža ima istu snagu kao i kalabrijska mafija ndrangeta.

Kao je objasnio, tužilaštvo je mislilo da tržište Milana kokainom snabdeva isključivo mafija 'ndrangeta, ali da je operacijom, započetom 2007, utvrđeno da juče razbijena organizacija ima "istu snagu, ekonomsku moć i ekskluzivne kanale snabdevanja".

Posle jučerasnjih hapšenja i razbijanja dve mreže švercera kokaina, od kojih su jednu činili gotovo isključivo državljani Srbije, Crne Gore i Slovenije, italijanska štampa opširno izveštava o toj operaciji policije.

- "Droga: u Milanu i balkanska mafija vodi poslove vredne milione", "Prsti balkanskih kriminalaca na tržištu kokaina u Milanu", "Droga u rukama balkanskih klanova, prekinut monopol 'ndrangete", neki su od naslova.

Komentari

Znaci Balkan treba (ponovo) izolovati od ostatka Evrope ...