ponedeljak 18. oktobar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Nastavlja se suđenje dvojici biših srpskih diplomata

Nastavlja se suđenje dvojici biših srpskih diplomata

BEOGRAD - Suđenje bivšim srpskim diplomatama u Njujorku generalnom konzulu Slobodanu Nenadoviću i vicekonzulu Igoru Miloševiću zbog sumnje da su zloupotrebom položaja pomogli Miladinu Kovačeviću da pobegne iz Sjedinjenih Američkih Država, trebalo bi da bude nastavljeno danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Milošević i Nenadović su optuženi da su izdali privremni pasoš Miladinu Kovačeviću i na taj način mu pomogli da pobegne iz SAD, gde je protiv njega vođen krivični postupak zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru.

Obojica su na početku suđenja u septembru negirali krivicu za dela za koja se sumnjiče.

Po Krivičnom zakonu Srbije, za ovaj oblik krivičnog dela zloupotreba službenog položaja zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Kovačević je u međuvremenu osuđen na dve godine i tri meseca zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru posle nagodbe s tužilaštvom.

Prema tom sporazumu, tužilaštvo je odustalo da goni Kovačevića za krivična dela podstekavanja na zloupotrebu službenog položja i falsifikovanje isprave.