sreda 18. maj 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Srbin iz Zubinog Potoka uhapšen zbog akciza

Srbin iz Zubinog Potoka uhapšen zbog akciza

ZUBIN POTOK - Pripadnici Euleksa uhapsili su jednu osobu na severu Kosova, čiji identitet nije saopšten zbog sumnje da je umešana u organizovani kriminal posle čega su izvršili pretres njegove kuće u Zubinom Potoku.

Predsednik Opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić, potvrdio je novinarima da je uhapšen Jevrio Pantelić iz Veljeg Brega kod Zubinog Potoka

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je Euleks policija uhapsila osobu na severu Kosova osumnjičenu za umešanost u organizovani kriminal.

Ona je precizirala da je hapšenje izvršeno u utorak rano ujutro na putu između Zubinog Potoka i severnog dela Mitrovice.

- Ova osoba je uhapšena tokom istrage koja se odnosi na organizovani kriminal, pranje novca, krijumčarenje goriva, poresku utaju i prevaru za izbegavanje plaćanja uvoznih carina i akciza - precizirala je portparolka Euleksa.

Izvršen je pretres kuće uhapšenog u Zubinom Potoku koji je odbrio pretpretresni sudija, a Kfor je obezbeđivao celu operaciju, dodala je Gudeljevićeva.

Ristić je rekao "da ukoliko su tačni navodi da je u pitanju nastavak akcije za sprečavanje kriminala (nedozvoljena trgovina naftom i izbegavanje plaćanja poreza) da je to neprihvatljivo".

- Za nas su kriminalci oni koji prodaju drogu i oružje i pretnja su za bezbednost, a takvih u Ibarskom Kolašinu nema, rekao je Ristić čiju je izjavu prenela TV Most iz Zvečana.

On je dodao da je za Srbe neprihvatljivo da plaćaju porez, kako je rekao, "samoproglašenoj državi Kosovo" i podsetio da je od 2008. godine jedinstveni stav lokalnih samouprava sa severa Kosova da dažbine ne plaćaju državi koju vlast u Beogradu ne priznaje.

"Naš stav je jasan. Ne štitimo kriminalce ali kada je u pitanju njihovo odbijanje da ne plaćaju dažbine institucijama u Prištini mi ih podržavamo", rekao je Ristić

"Ovakve akcije EULEKS-a i KFOR-a imaju za cilj da Srbe primoraju da priznaju nezavisno Kosovo i ako se ovako nastavi može se očekivati da nam hapse seljake na njivama zbog neplaćanja poljoprivrednog poreza", rekao je Ristić.

Ovo hapšenje je nastavak Euleksove operacije za sprovođenje zakona koja je započela u Zubinom Potoku 15. februara 2011. Istraga koja se vodi u ovom slučaju je pod nadzorom Euleksovog tužioca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.