Glas Javnosti

KINA: Rat u Ukrajini se mora rešiti pregovorima

Svet
Autor: Glas javnosti

Međunarodna zajednica mora da udružiti snage kako bi se tenzije smirile, ukazao je Vang Ji, govoreći o ukrajinskoj krizi.

Postoji rizik da će se ukrajinska kriza pogoršati, međunarodna zajednica mora da udružiti snage kako bi se tenzije smirile, poručio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Stav Kine o ukrajinskoj krizi je dosledan, jasan i transparentan. Kina nije ni strana u sukobu, ni uzročnik krize, ali nikada nismo bili ravnodušni posmatrač", rekao je Vang Ji za katarski list "Peninsula".


Ne postoji čarobni napitak za rešavanje ukrajinske krize, strane treba da stvore uslove za prekid vatre i da se okrenu pregovorima, naglasio je Vang Ji.

"Dužni smo da uvek insistiramo na političkom rešenju. Ni jedan sukob ili rat se ne završava se na bojnom polju, već za pregovaračkim stolom", ukazao je kineski ministar.

Kina podržava sazivanje međunarodne konferencije koju priznaju i Rusija i Ukrajina, na kojoj bi sve strane ravnopravno učestvovale u nepristrasnoj diskusiji o svim mirovnim inicijativama i postigle dogovor o što skorijem prekidu vatre, naveo je Vang Ji.

Sjedinjene Američke Države uporno pogrešno percipiraju Kinu i promovišu politiku obuzdavanja Pekinga, dodao je Vang Ji i poručio da Vašington ne može uvek da gleda na svet sa tačke gledišta hladnog rata niti da govori jedno, a radi drugo.


"SAD stalno izazivaju regionalne tenzije na moru, pooštravaju jednostrane sankcije i sprovode tehnološku blokadu Kine", ukazao je Vang Ji.

"Kina svetu donosi saradnju, razvoj, stabilnost i svima korisne rezultate rezultate. Razvoj Kine ima ogromnu pokretačku snagu i nijedna sila ne može da ga spreči", poručio je kineski ministar.

Situacija u Tajvanskom moreuzu je stabilna, ali i dalje postoje problemi vezani za separatističke aktivnosti protajvanskih snaga za nezavisnost i uplitanje spoljnih sila, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Ako želimo da održimo mir u Tajvanskom moreuzu, neophodno je da se odlučno suprotstavimo nezavisnosti Tajvana", naveo je kineski ministar.

"Neke zemlje su u više navrata pozivale na održavanje mira i stabilnosti u regionu Tajvanskog moreuza, dok su sa druge strane snabdevale separatiste. Takve akcije povećavaju rizik od sukoba i da predstavljaju ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti u regionu", naglasio je Vang Ji.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR