sreda 17. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > U toku pretkrivični postupak zbog pobune JSO

U toku pretkrivični postupak zbog pobune JSO

BEOGRAD- Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je povodom zahteva porodice pokojnog premijera Zorana Đinđića da se istraži pobuna "crvenih beretki", da tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević intenzivno radi na tom predmetu i da je u toku pretkrivični postupak.

Vekarić je u emisiji "Kažiprst" RTV B92 rekao da postoje pitanja na koja država mora da da odgovore i da to "mora da se uradi", ocenivši da bi rad "Koraćeve komisije", koja je ispitivala sistem obezbeđenja Đinđića i čiji je bio član posle ubistva premijera, mogao da bude dostupan javnosti.

Mila Đinđić i Gordana Đinđić Filipović podnele su 11. novembra Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv devet lica koje sumnjiče za umešanost u oružanu pobunu "crvenih beretki" novembra 2001. godine, izjavio je njihov punomoćnik Srđa Popović.

Prijava je podneta protiv bivših predsednika SRJ Vojislava Koštunice, šefa VBA Ace Tomića, komadanta JSO Milorada Ulemeka, kao i još šest pripadnika te jedinice, rekao je Popović koji je predao prijavu u ime majke i sestre ubijenog premijera.

Na pitanje novinara o ratnohuškačkom učešću medija tokom 90-godina prošlog veka, Vekarić je odgovorio da je završen rad na 1991. godini i da se došlo čak i do elemenata koji bi mogli da dovedu do zahteva za sprovođenje istrage protiv određenih lica.

- Već imamo jasno definisana lica koja su po nama kršila zakon", rekao je Vekarić i dodao da ekipa ljudi, koji su zaposleni preko projekta OEBS-a, odnosno Evropske komisije, radi intenzivno na tom predmetu i da su rezultati veoma blizu.

Prema njegovim rečima, uslediće naredna procesna faza - zahtev za sprovođenje istrage, odnosno postupak, ali je teško prognozirati kada će se to dogoditi - da li u decembru ili januaru.

On je istakao da je posle završetka rada na 1991. godini namera da se "urade sve godine do 1999." i da se došlo do podataka, koji jasno ukazuju da je bilo krivičnog dela.

Komentari

Kakvo obrtanje uloga?! Nevidjeno. Pa OEBS je zapoceo rat u Jugoslaviji. OEBS, Medjunarodno krizna grupa i ostale Soroseve organizacije. Kako ta imena zvuce oporo kada se na njih podsetimo.
Ko je razbijao Jugoslaviju? Nova Ujedinjena Nemacka i ostale "sile". Ali najbolje odbrana je napad pogotovu kada su tu poslusni pijuni koji bi i oca i majku prodali da se tu zadrze jos koji mesec. Upravo znajuci njihovu ulogu u razbijanju Jugoslavije niko im i nedozvoljavava da se pojave bilo gde u svetu. Zna se da je Voker iscenirao Racak i da je time pocelo bombardovanje. Bombardovanje i tiho ubijanje uranijumom. Godinama, decenijama, vekovima. To je valjda najveci zlocin kojim Vekaric i njegov sef treba da se bave.
Samo na google video pogledajte dokumentarni film "jugoslavija, rat koji se mogao izbeci" i sve ce vam biti jasno.