sreda 17. oktobar 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Zahtev za ponavljanje slučaja Taton odbačen

Zahtev za ponavljanje slučaja Taton odbačen

BEOGRAD  - Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu odbacilo je zahtev za ponavljanje krivičnog postupka protiv pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona, saopštio je taj sud.

Protiv ove odluke koja je doneta 9. oktobra, stranke u postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Sud je ocenio da, imajući u vidu dokaze koji su izvedeni tokom pravnosnažno okončanog krivičnog postupka, na osnovu kojih je činjenično stanje nesumnjivo i potpuno utvrđeno, predloženi dokaz za ispitivanje novog svedoka, "nije dokaz koji bi sam za sebe ili u vezi sa ranijim dokazima, mogao da dovede do oslobađanja lica koje je osuđeno ili do njegove blaže osude po blažem zakonu".

"Kao takav očigledno nije podoban da se na osnovu njega dozvoli ponavljanje postupka, dok ostali navodi izneti u predlogu za ponavljanje krivičnog postupka, po oceni krivičnog vanpretresnog veća, ne sadrže predlog novih činjenica i dokaza, budući da su već isticani u toku pravnosnažno okončanog krivičnog postupka", navodi se u saopštenju.

Advokati dvojice osuđenih podneli su 30. avgusta Višem sudu u Beogradu zahtev za ponavljanje postupka na osnovu izjave očevica tuče na Obilićevom vencu u kojoj je na smrt pretučen Taton, penzionisanog policajca Dragana Crepulje, koji tokom pravosnažno okončanog postupka nije svedočio.

Crepulja koji je tvrdio u izjavi da Taton nije bačen sa ograde zida od četiri metra već da je sam pao, je predlagan za svedoka u drugostepenom postupku za ubistvo Tatona, ali Apelacioni sud nije to prihvatio.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osuđenima preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje.

Pošto je odbrana u tom slučaju iscrpela sve pravne lekove koje je mogla da uloži u Srbiji, najavila je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.