nedelja 17. jul 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Presuda i žalbe za ubistvo Tatona u Apelaciononom sudu

Presuda i žalbe za ubistvo Tatona u Apelaciononom sudu

BEOGRAD - Žalbe odbrane i presuda Višeg suda u Beogradu kojom je 15 navijača Partizana osuđeno na ukupno 240 godina zatvora zbog prebijanja na smrt Francuza Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine dostavljena je Apelacionom sudu, saopštio je Viši sud.

Pošto su se za to stekli zakonski uslovi, kompletni spisi predmeta u petak, 15. jula, dostavljeni su Apelacionom sudu, koji će u drugostepenom postupku odlučivati o žalbama, precizira se u saopštenju.

Apelacioni sud bi u najkraćem roku trebalo da zakaže javnu sednicu na kojoj će razmotriti presudu i žalbe odbrane i tužilaštva, posle čega može da u celini ili delimično potvrdi presudu, da je preinači ili pak da je ukine i naloži novo suđenje.

Pismeni otpravak presude, koja je objavljena 25. januara, u ovom predmetu izrađen je i potpisan 29. aprila, a 11 dana kasnije je poslat iz suda i dostavljen učesnicima u postupku, dodaje se u saopštenju Višeg suda.

Sud dalje ukazuje da u tom predmetu ima jako puno učesnika, pre svega okrivljenih, zatim njihovih branilaca i da svi treba da prime pismeni otpravak presude.
Za svakog od njih zakonski rok od 15 dana za izjavljivanje žalbe na presudu počeo je da teče tek kada su primili presudu.
Potom je moralo da se sačeka i da istekne rok za odgovor tužilaštva na poslednju žalbu odbrane koja je stigla u sud, odnosno 7. jul, pa je tog dana predsednik sudskog veća Mirjana Ilić 7. jula dala naredbu da se spisi predmeta dostave Apelacionom sudu na odluku o izjavljenim žalbama, naglašava Viši sud.

Spisi predmeta su dostavljeni Apelacionom sudu juče nakon što je odlučeno o troškovima branioca jednog od optuženih u tom predmetu, a koji u tom postupku radi po službenoj dužnosti.

Viši sud u Beogradu osporenom presudom osudio je 15 navijača Partizana na ukupno 240 godina zatvora zbog teškog ubistva navijača Tuluza, Tatona, na Obilićevom vencu u Beogradu 2009. godine, neposredno pred početak fudbalske utakmice Parizan - Tuluz.
Na 35, odnosno 32, godina zatvora u odsustvu su osuđeni Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su u bekstvu i za kojima je raspisana međunarodna poternica.

Pravosnažnost kazne od 30 godina zatvora u pritvoru Okružnog zatvora čekaju vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković (27) i jedan od vođa "Alkatraza" Ljubomir Marković (29).

Pored njih, zbog krivičnog dela teško ubistvo na po 14 godina zatvora osuđeni su Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Milan Vujović i Branimir Četnik.

Na 12 godina zatvora zbog istog dela osuđeni su Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević.
Stepa Petrović i Dejan Stanković osuđeni su na pet odnosno četiri godine zatvora zbog krivičnnog dela nasilničko ponašanje.

Svim osuđenima je produžen pritvor do pravosnažnosti presude, a vreme koje su proveli u pritvoru računa im se u kaznu zatvora.

Vladimiru Boškoviću izrečena je uslovna osuda od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine jer je izvršio krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela i on će se i u nastavku procesa jedini brani sa slobode.

Sud je Tatonove roditelje, kao oštećene u ovom postupku, uputio da svoj oštetni zahtev od 200.000 evra ostvare u parničnom postupku.

Predsednica sudskog veća sudija je obrazlažući presudu, navela da je sud utvrdio da su osuđeni kao saizvršioci počinili krivično delo teško ubistvo, jer su 17. septembra u Beogradu na Obilićevom vencu, u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubili Tatona.