petak 17. jun 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Ženi diplomate određen pritvor

Ženi diplomate određen pritvor

BUKUREŠT - Rumunsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv 170 osoba zbog šverca cigareta, među kojima su i savetnik u ambasadi Konga u Srbiji Mark Marius Itela Elombole, kao i još tri srpska državljanina.

Rumunsko tužilaštvo je protiv savetnika u ambasadi Konga u Srbiji Mark Marius Itela Elombole juče podiglo optužnicu za umešanost u šverc cigareta i pozvalo ga da se pojavi pred sudom, dan pošto je u kolima njegove žene pronađeno 1.800 boksova cigareta, koje je nameravala da u Rumuniju prošvercuje iz Crne Gore.

Okružni sud u Temišvaru u sredu je odredio ženi kongoanskog diplomate Ester Paskalin, 29 dana pritvora do pojavljivanja pred sudijom.

Pored nje, u utorak su po prelasku srpsko-rumunske granice uhapšeni njen vozač iz Srbije, kao i još dva srpska državljanina i protiv svih je podignuta optužnica zbog šverca cigareta.

Istražitelji rumunskog tužilaštva za organizovani kriminal su danas izvršili pretres 140 kuća, u sklopu istrage o švercu cigareta u koji su navodno uključeni rumunski i ukrajinski državljani, navelo je rumunsko tužilaštvo.

U saopštenju tužilaštvo dalje navodi da je protiv 170 ljudi pokrenuta istraga zbog šverca cigareta bez akciznih markica duž severne granice Rumunije sa Ukrajinom, preneo je AP.

Tužioci su saopštili da će 24 pripadnika rumunske pogranične policije i carinske službe biti izvedena pred sud pod optužbama za primanje mita, zajedno sa još 17 krijumčara.

Oni su optuženi da su "zatvarali oči" pred krijumčarima koji su u Rumuniju, u periodu od oktobra 2010. do januara 2011, nelegalno uneli cigarete u vrednosti od 3,3 miliona evra.
Zauzvrat, krijumčari su plaćali mito od 50 evra po boksu cigareta.