utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Šibenik: Trgovali 23-godišnjom državljankom Srbije

Šibenik: Trgovali 23-godišnjom državljankom Srbije

ZAGREB- Hrvatska policija podnela je krivične prijave protiv državljanke BiH i njenog oca, koji ima britansko državljanstvo, zbog trgovine ljudima i držanja u ropstvu 23-godišnje državljanke Srbije, saopštila je šibensko-kninska policija.

Oni su osumnjičeni da su tokom aprila ove godine na području BiH vrbovali 23-godišnjakinju nudeći joj posao u Hrvatskoj. Njenoj majci su isplatili 2.000 evra, a nju su na prevaru naveli da izradi falsifikovane isprave BiH i s njima pređe u Hrvatsku.

Kada su stigli u Šibenik, isprave su joj oduzeli i prisilili je na 10-to časovno skupljanje sekundarnih sirovina što joj nikada nisu platili. Takođe je morala da obavlja kućne poslove u kući u kojoj je bila smeštena, navela je policija.

Policija je takođe utvrdila osnovanu sumnju da je 39-godišnja državljanka BiH uz pomoć 31-godišnjeg Šibenčanina počinila krivično delo trgovine ljudima i ropstvo u pokušaju na štetu svoje maloletne ćerke.

Ona je 2010. posle dva neuspela pokušaja da proda ćerku, dogovorila prodaju s osumnjičenim Šibenčaninom za 20.000 evra s ciljem seksualnog iskorišćavanja, navodi policija koja je sprečila realizaciju tog dogovora.

Osumnjičeni Šibenčanin i 39-godišnja državljanka BiH su privedeni istražnom sudiji u Šibeniku, dok je britanski državljanin (55) prijavljen u odsutnosti.

Državljanki Srbije i maloletnoj ćerki osumnjičene pružena je pomoć u skladu s programom zaštite žrtava trgovine ljudima.