utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Optuženi za skrivanje Mladića čekaju odluku ispred suda

Optuženi za skrivanje Mladića čekaju odluku ispred suda

BEOGRAD- Optuženi za skrivanje haškog begunca Ratka Mladića okupili su se, osmi radni dan zaredom, na platou ispred Palate pravde u Beogradu iščekujući odluku ko će im i kada izreći presudu.

U razgovoru sa novinarima, pojedini Mladićevi "jataci" pomenuli su da će, ukoliko glavni tužilac haškog tribunala Serž Bramerc poseti Viši sud sa sedištem u Palati pravde, oni izraziti svoje nezadovoljstvo zbog njegovog dolaska.

Optuženima za skrivanje Mladića je 4. novembra na neodređeno vreme odloženo izricanje presude pošto je tužilaštvo zatražilo izuzeće sudskog veća sudije Dragana Garića i vršioca funkcije predsednika Prvog osnovnog suda Tanje Šobat zbog sumnje u njihovu pristrasnost.

Viši sud u Beogradu je pet dana kasnije odbacio kao neblagovremen zahtev tužilaštva za izuzeće Šobat, koja treba da odluči o zahtevu za izuzeće sudije Garića i člana veća - sudije porotnika Miloša Mitrovića.

Rok za odlučivanje o zahtevima za izuzeće ne postoji, a brzina odlučivanja u praksi zavisi od složenosti slučaja.

Postupak protiv 10 optuženih za pomaganje u skrivanju Mladića od 2002. do 2006. u Beogradu počeo je pre više od četiri godine, kada je njih 11 uhapšeno i zadržano u pritvoru osam meseci, posle cega su pušteni da se brane sa slobode.