četvrtak 16. jun 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Ljimaj čistač terena OVK

Ljimaj čistač terena OVK

BEOGRAD - Bivši komandant OVK i nekadašnji ministar u vladi Hašima Tačija pokušao je 2001, dve godine posle završetka sukoba na Kosovu, da ukloni tragove zločina počinjenih u logoru Klečka, ali je tu operaciju sprečio Sabit Šalja, navodi se u izjavi krunskog svedoka u "Slučaju Klečka", objavio je RTS.

"Svedok iks", kako ga predstavlja prištinski dnevnik Koha ditore, koji objavljuje trenskript njegove izjave sudu, rekao je da mu je Ljimaj dve godine posle rata naredio da ode u Klečku i ukloni leševe, zakopane oko logora.

"Nismo ništa uradili jer je Sabit Šalja rekao da ništa ne diramo", izjavio  je "Svedok iks", čija je izjava sadrži ukupno 200 strana opisa događaja vezanih za logor u Klečkoj, uključujući i navode da je Ljimaj lično naredio ubistvo dvojice Srba.

"Svedok iks" je, takođe, priznao da je posle rata tri meseca radio za tajnu službu OVK, poznatu kao ŠIK, čime je, posle Nazima Blace, postao druga osoba koja je svedočila o akcijama organizacije, protiv čijih se lidera vodi istraga zbog serije politički motivisanih ubistava tokom i posle rata na Kosovu.

"Radio sam za ŠIK tri meseca posle rata. Možda i duže, ali se sećam da sam primio tri plate... 500 maraka u gotovini", rekao je svedok, navodeći da je naređenja za akcije njegovoj grupi izdavao Fatmir Ljimaj.

Ljimaj je, navodno, naredio ubistvo Fetaha Rudija, člana rivalske Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, jer je "bio špijun koji je govorio protiv Ljimaja".

Svedok navodi da mu je Naser Krasnići dao pištolj sa prigušivačem, pa se grupa od trojice agenata rasporedila po prištinskom stadionu čekajući da se Rudi pojavi. Svedok je rekao da nije pucao jer mu se nije svidelo kako se razvija situacija.

Uoči prvih lokalnih izbora na Kosovu, decembra 2001. godine, Rudija su ranili nepoznati napadači, dok se vraćao iz Prištine.