utorak 16. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Zorić: Optužnica za pretnje Brankici Stanković

Zorić: Optužnica za pretnje Brankici Stanković

BEOGRAD - Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv šestorice navijača Partizana okrivljenih za ugrožavanje sigurnosti novinarki Brankici Stanković.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić je u izjavi za Tanjug precizirao da je optužnica podignuta protiv Gorana Klještana, Aleksandra Perišića, Milana Gudovića, Dragana Đurđevića, Nemanje Odalovića i Nemanje Bogdanovića zbog krivičnih dela ugrožavanje sigurnosti i nasilničko ponašanje.

Oni se terete da su 16. decembra 2009. na stadionu FK Partizan, za vreme odigravanja utakmice između Partizana i Šahtjora, sa tribina ugrozili sigurnost novinarke Brankice Stanković.

Portparol je još naveo da je ova optužnica od velike važnosti, jer je prvi put posle uvođenja u zakonodavstvo - primenjeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti osobe koja obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja.

"Novinarima će biti omogućena zaštita u cilju nesmetanog obavljanja svojih poslova, a ova optužnica je doprinos prevenciji nasilja i borbi protiv huliganstva, što znači da država neće dozvoliti ugrožavanje novinara, jer sada i po Krivičnom zakoniku oni imaju status službenog lica i uživaju krivično-pravnu zaštitu", ukazao je Zorić.

U skladu sa najavom državnog tužioca Republike Srbije Zagorke Dolovac, država će nastaviti oštru borbu protiv huliganstva, dodao je on.

Do incidenta na stadionu došlo je posle emitovanja više emisija "Insajder" koju uređuje i vodi Stankovićeva, a koji se u poslednjiem serijalu bavio huliganstvom među navijačkim grupama.

Navijači fudbalskog kluba Partizan za vreme utakmice vređali su novinarku B92 i uputili joj pretnje smrću, skandirajući sa tribina "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija". Sve je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.