utorak 16. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Uskok nezadovoljan iskazom Zebeca

U ZAGREBU NASTAVLJENO SUĐENJE ZA UBISTVO IVE PUKANIĆA I NIKE FRANJIĆA

Uskok nezadovoljan iskazom Zebeca

Sud odbio predlog Slobodana Šašića, zastupnika javne tužbe, da bivši Matanićev branilac ponovo bude saslušan jer je juče bio "dezorijentisan u vremenu"

BEOGRAD - Advokat Zvonimir Zebec, nekadašnji branilac Roberta Matanića, prvooptuženog za učešće u ubistvu Ive Pukanića i Nike Franjića, u svom jučerašnjem svedočenju u Županijskom sudu u Zagrebu odbacio je tvrdnje nekadašnjeg klijenta da ga je nagovarao na saradnju sa Uskokom.

Šašić bio u funkciji optužbe

Na pitanja sadašnjeg Matanićevog branioca, advokata Hrvoja Korše, Zebec je rekao kako je pričao s Matanićevom devojkom o mogućnosti da njen izabranik dobije status krunskog svedoka. Upitan da li je njegov tadašnji klijent u vreme njihove saradnje kazao sve, Zebec je rekao da on to ne može znati, te da je Matanić taj koji je insistirao na razgovoru.
- Dinko Cvitan nije davao nikakve garancije Mataniću - odgovorio je Zebec advokatu.
O ulozi Šašića u razgovorima, Zebec je kazao da je bio u funkciji optužbe.
- Moj branjenik je govorio, pričao, a Šašić je zapisivao - njegov je opis situacije u Remetincu.
Pre 22. decembra 2008. godine Zebecu njegov klijent nije pominjao Slobodana Đurovića. Od datuma kada ga je Matanić imenovao kao glavnog organizatora atentata, Zebec je, kazao je, u nekoliko navrata pokušao aktuelizovati pitanje statusa zaštićenog svedoka.

Njegovom iskazu, međutim, odbrana optuženih je prigovorila. Branilac navodnog organizatora ubistva Slobodana Đurovića, advokat Rajko Mlinarić, rekao je da je Zebec lažno svedočio o Matanićevim dogovorima s direktorom Uskoka Dinkom Cvitanom. Mlinarić ga je optužio da je izbegao da govori o obećanjima i garancijama koje je Uskok, kako je rekao, davao Mataniću u zamenu za svedočenje. Odbrana je prigovorila i na deo Zebecovog iskaza u kojem je naveo da je Matanića uputio u detalje dobijanja statusa zaštićenog svedoka, jer je, kako su rekli, morao da zna da on takav status ne može da dobije.

Zanimljivo je i da je zamenik direktora Uskoka Slobodan Šašić, koji u sudnici zastupa optužnicu, tražio dopunsko svedočenje Zebeca, navodeći da je on juče bio "dezorijentisan u vremenu".
Sud je odbio sve predloge, osim što je iz zagrebačkog zatvora, u kojem se Matanić nalazio, tražio podatke o tome kada su direktor Uskoka i njegov zamenik posećivali Matanića.

Zebec je juče pred većem kojem predsedava sudija Ivana Kršul rekao da je Matanić posle hapšenja sam tražio saradnju s predstavnicima Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.
- Moj prvi kontakt s Matanićem bio je 30. oktobra u Heinzelovoj ulici kad je dao svoj iskaz - započeo je svoj iskaz Zebec, preneo je hrvatski portal Javno.
Bivši branilac Roberta Matanića rekao je kako je sa svojim tadašnjim klijentom pre davanja iskaza imao kratke konsultacije i ponovio tvrdnju prvooptuženog da je njegov prethodnik Matanića savetovao da ćuti zbog čega je i došlo do raskida te saradnje.

Zebec je ustvrdio da je Matanić "bio spreman kazati sve što zna jer je smatrao kako za delo za koje ga se tereti nije kriv".
- Sledećeg dana je dao iskaz pred istražnim sudijom te ostao pri svemu što je rekao ranije - naglasio je Zebec te dodao kako je "s obzirom da je izrazio spremnost na saradnju, bilo govora o mogućem dobijanju statusa zaštićenog svedoka".
- Nadalje, 3. novembra podneo sam Uskoku zahtev da se pokrene postupak dobijanja statusa zaštićenog svedoka. Zahtev sam podneo lično - istakao je Zebec.
Advokat je dalje naveo da se "u međuvremenu nije ništa događalo, kako je on s Matanićem bio stalno u kontaktu, pa i kako je požurio proces dodatnim zahtevom 19. novembra", ali reakcije nije bilo, napomenuo je.
Matanić je, rekao je juče Zebec, dao podatak koji je od izuzetne važnosti, a to su imena Milovanovića i Gudurića, no "gospoda u Uskoku su smatrala kako to nije takav podatak koji bi opravdao davanje statusa zaštićenog svedoka".

- U mom prisustvu se dogodio razgovor između Matanića i predstavnika Uskoka u Remetincu na temu iskaza koje je dao krunski svedok, kojeg je Robert Matanić smatrao nebuloznim - opisao je advokat susret u zatvoru.
Zebec je kazao kako su sastanku prisustvovali zamenik direktora Uskoka Slobodan Šašić, koji sada zastupa optužnicu, direktor Dinko Cvitan, Robert Matanić i on sam.
Advokat je u svom jučerašnjem svedočenju naveo da je Cvitan kratko vreme bio tamo i kazao što bi za njega bilo važno te napustio prostoriju. Tada je Matanić rekao da se iskazi zaštićenog svedoka ne mogu uzeti ozbiljno.

- Nemojte sad pričati, ja odlazim, ostaće Šašić - ponovio je Zebec reči koje je Dinko Cvitan izgovorio pre nego što će izaći iz prostorije.
Zebec je kazao i kako mu je njegov tadašnji klijent tvrdio da je imao susret i s Tomislavom Kraljem, upravnikom zatvora Remetinec, zbog kontakta s Mladenom Bajićem, glavnim državnim tužiocem Hrvatske.
- Tako mi je pričao, ali ja o tome nemam saznanja - rekao je Zebec.

Na pitanja Slobodana Šašića, Zebec je rekao kako se Cvitan u Remetincu zadržao 10 minuta, a kako je sa Šašićem i Matanićem bio dva puta, koliko se seća. Rekao je i da ima saznanja da je Matanić pokušavao iz zatvora da pošalje pismo o iskazu krunskog svedoka.

I Robert Matanić imao je juče nekoliko pitanja za Zebeca. Čitajući ih iz svoje beležnice, pokušao je da rasvetli brojne detalje, a tokom tog dela suđenja sudija Kršul često je opominjala Matanića.

- Tačno je da je prvooptuženi tražio od mene da se o svim relevantnim informacijama koje mi je davao obaveste nadležni, ali mi nije tražio da se obavesti sud. Razgovarali smo o Uskoku - tvrdio je juče Zebec, navodeći da je sve što je radio, činio u dogovoru i po uputstvu Matanića, te da je dovoljno stručan za poziciju u kojoj se našao.

Advokat je rekao i da s ranijim Matanićevim braniocem nije pričao o onome što se događalo, kao i da mu je kolega postavljao pitanja, ali da mu on nije davao odgovore. Zebec je dodao i da je Mataniću ukazao na to koje su mu zakonske mogućnosti i koja je procedura za dobijanje statusa krunskog svedoka te potvrdio da mu je klijent rekao kako mu je pristupio Tomislav Kralj s porukom Mladena Bajića kako bi se mogao dogovoriti određeni status.

Posle bivšeg advokata prvooptuženog, svedočili su Valentina Ivčec i njen dečko Frane Dumančić, koji su neko vreme živeli u stanu koji su prethodno iznajmili optuženi za ubistvo Pukanića i Franjića.
Suđenje se nastavlja u sredu, 17. februara, ispitivanjem novih svedoka, a na narednom pretresu, 25. februara, očekuje se saslušanje Ratka Kneževića, koji je za Pukanićevo ubistvo optužio svog kuma i bivšeg prijatelja Mila Đukanovića i "duvansku mafiju".