utorak 16. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Napad na policajca - teroristički akt

ODJECI EKSPLOZIJE U BUJANOVCU

Napad na policajca - teroristički akt

Ivica Dačić, ministar unuštrašnjih poslova, i Milorad Veljović, direktor policije, poručili da počinioci moraju biti pronađeni, a mir i stabilnost na jugu Srbije očuvani

BEOGRAD - Bljerim Mustafa (39), pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji je teško povređen u eksploziji u Bujanovcu, operisan je juče. Napad na njega ministar unutrašnjih poslova i direktor policije Ivica Dačić i Milorad Veljović ocenili su kao teroristički čin. Dačić i Veljović su poručili da počinioci moraju biti pronađeni, a mir i stabilnost na jugu Srbije očuvani.

Ostao krater

Istražni sudija Višeg suda u Vranju Staniša Mihajlović izjavio je da je policajac Bljerim Mustafa teško povređen kada se aktivirala eksplozivna naprava dok je ulazio u službeni automobil "pežo 206" koji je potpuno uništen. Mihajlović je novinarima posle obavljenog uviđaja rekao da su u tom incidentu povređene i supruga Bljerima Mustafe Ljutvije i dve slučajne prolaznice, maloletne H. E. (17) i B. L. (16). Jedna od dve devojčice je iz Lipljana, sa Kosova. Na mestu napada, u ulici Jašima Đošića u Bujanovcu nalazi se poveći krater, a u eksploziji je oštećeno i nekoliko vozila parkiranih u blizini.

Haljimi: Što pre naći počinioce

Predsednik Partije za demokratsko delovanje i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi pozvao je juče nadležne da bez politizacije što pre pronađu počinioce incidenta u kome je teško povređen policajac Bljerim Mustafa.
Haljimi je agenciji Beta rekao da nije dovoljno da se za incident kaže da je teroristički akt, već da je građanima stalo da se utvrdi istina, kao i imena odgovornih.
"Ovo je još jedan u nizu teških incidenata u poslednjih nekoliko godina u Bujanovcu i Preševu za koje do danas nisu pronađeni počinioci", rekao je Haljimi.
On je dodao da građani moraju da znaju da imaju vlast koja brine o njima i da je neophodno da se stavi tačka na nerazjašnjene incidente i nekažnjavanje počinilaca.
Haljimi je podsetio da je pre godinu dana u Preševu u sličnom incidentu u dvorištu kuće ubijen odbornik PDD-a u Skupštini opštine Preševo Isuf Azizi i da to ubistvo još nije razjašnjeno.

Šutanovac: VJ i MUP na jugu Srbije mogu da obezbede mir

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče da vojska i policija na jugu Srbije mogu da obezbede stabilnost i mir, a da teroristički akt u Bujanovcu, u kojem je teško povređen Bljerim Mustafa, "iziskuje opservativne metode".
"Svaki akt na policiju, vojsku i državne službenike je akt terorizma, ali sinoćni incident zahteva opservativne metode, kako bi se došlo do ljudi koji već treći put atakuju na porodicu Mustafa", rekao je Šutanovac.
Ministar je dodao da policija i Vojska Srbije kontrolišu situaciju i da će učiniti sve da nađu počinioca.
"Moramo da nađemo način da sprečimo bilo kakvu eskalaciju sukoba, a ubeđen sam da imamo snage, posebno kada je reč o pojedinačnim incidentima", rekao je Šutanovac.
Ministar je ukazao da su tenzije i strah opravdani, jer "činjenica da je u centru grada eksplodirao automobil govori da oni, koji žele da izazovu nemir, to čine beskrupulozno".

Policijski sindikat oštro osudio napad na kolegu

Policijski sindikat Srbije najoštrije je osudio "pokušaj ubistva" njihovog kolege. "Ovo nije napad samo na našeg kolegu, već i na celu državu, a pokazuje da se terorizmu i napadima na državne organe možemo odupreti samo odlučnom akcijom i visokim zatvorskim kaznama", izjavio je predsednik tog sindikata Veljko Mijailović, navodi se u saopštenju.

Mustafa je juče rano ujutro prebačen u beogradski Urgentni centar, gde je tokom dana podvrgnut operaciji skočnog zgloba. Mustafa je zadobio i više drugih povreda u preksinoćnoj detonaciji eksplozivne naprave koja je bila postavljena ispod službenog vozila.

Direktor Urgentnog centra u Beogradu Vladimir Đukić je, posle prijema Mustafe, istakao da se radi o izuzetno složenim i kompleksnim povredama i naveo da će biti urađena kompletna dijagnostika, ali i upozorio da povrede uzrokovane eksplozijama često imaju odloženi efekat.

Pored Mustafe, povređene su i njegova supruga Ljuftije i dve maloletnice albanske nacionalnosti, koje su se slučajno zadesile na mestu eksplozije.

Specijalizovane ekipe MUP-a, u prisustvu tužioca i istražnog sudije, obavile su juče ujutro uviđaj u Bujanovcu, a Veljović, koji je prisustvovao uviđaju, rekao je Tanjugu da je to bio teroristički akt i da počinioci moraju biti pronađeni i privedeni licu pravde.

Direktor policije je ukazao da nije slučajno što se taj teroristički akt desio na Dan državnosti Srbije i dodao da predstavlja poruku da sa onima, koji se bave terorizmom, nema razgovora.

Ministar Dačić je, nakon što je juče rano ujutro u Urgentnom centru dočekao Mustafu, izjavio da "ovakav teroristički čin sigurno zaslužuje najoštriju reakciju i osudu svih državnih organa, ali i lokalnih rukovodstava na jugu Srbije i predstavnika međunarodnih organizacija s kojima se radi na projektu policije u lokalnoj zajednici".

Dačić je poručio da će policija učiniti sve da ovaj teroristički čin ne ugrozi dalju političku stabilnost i zajednički život svih koji žive na jugu Srbije.

"Ono što je sigurno to je da mi nećemo dozvoliti ni u kom slučaju prebacivanje određenih terorističkih grupa sa teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i iz delova Makedonije na jug Srbije, kako bi se ostvarivali ovakvi teroristički akti", rekao je on.

Dačić je podsetio da je porodica Mustafe više puta od oktobra 1999. godine bila meta napada albanskih separatista i terorista.

"Sigurno je da ovakav potez umnogome destabilizuje zajednički život svih građana na jugu Srbije", rekao je Dačić i podsetio da su u poslednjem periodu upravo pripadnici multietničke policije bili na udaru albanskih separatista i terorista.

Ključne reči: