nedelja 16. januar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Izrečena prva presuda za genocid pred bosanskim sudom

Izrečena prva presuda za genocid pred bosanskim sudom

BANJA LUKA- Apelaciono veće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Milorad Trbić, za genocid u Srebrenici, osuđen na 30 godina zatvora.

On je, kako je u petak, osuđen za lično učestvovanje i pomaganje u ubistvima muškaraca iz Srebrenice na različitim lokacijama na području opštine Zvornik.

To je prva pravnosnažna predsuda Suda BiH za genocid u Srebrenici.

Trbić je oktobra 2009. proglašen krivim što je, kao pomoćnik načelnika za bezbednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, od 10. jula do 30. novembra 1995. u okviru, kako je navedeno, udruženog zločinačkog poduhvata učestvovao u operacijama hvatanja, zatvaranja i pogubljavanja Bošnjaka iz Srebrenice, a potom u pokopavanju i prikrivanju tela ubijenih.

Trbić je po prekom postupku pogubio desetine muškaraca, da bi zastrašio, obuzdao i kontrolisao ostale zarobljenike. On je svesno i hotimično omogućio koordinaciju organizovanih likvidacija, na taj način što je koordinirao dostavu logističke podrške - goriva i municije - jedinicama na terenu, navedeno je u prvostepenoj presudi, koju je potvrdilo Apelaciono veće Suda BiH.

Trbić je poslednji od desetorice optuženih koje je prvobitno optužio Haški tribunal a prebačeni su Sudu BiH na dalje procesuiranje. Suđenje mu je počelo novembra 2007.