utorak 15. novembar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Karadžić traži mesec dana pauze pre dokaza o Srebrenici

Karadžić traži mesec dana pauze pre dokaza o Srebrenici

HAG- Optuženi Radovan Karadžić zatražio je od pretresnog veća Haškog tribunala pauzu u suđenju od mesec dana pre nego što tužioci započnu izvođenje dokaza o optužbama za genocid u Srebrenici.
Karadžić, koji se brani sam, kao razlog za zahtev naveo je da nije imao vremena da pregleda stotine hiljada stranica dokumenata o događajima u Srebrenici zato što mu je tužilaštvo sa zakašnjenjem dostavljalo obimnu dokumentaciju u vezi sa drugim navodima optužnice u dosadašnjem toku suđenja.
Pretresno veće je do sada više puta, posle protesta odbrane, zaključilo da je tužilaštvo prekršilo svoju obavezu da u što kraćem roku dostavi Karadžiću sve dokumente koji bi mu mogli ići u korist.
Suđenje, koje je počelo krajem oktobra 2009, stoga je nekoliko puta bilo prekidano kako bi Karadžić imao dovoljno vremena da pregleda dokumente.
U današnjem podnesku, Karadžić kao primer navodi da je u decembru prošle godine dobio 12.392 dokumenta, u januaru ove godine 22 video trake, a u martu još 248 predmeta koji se odnose na Srebrenicu. Tokom cele prošle godine, tužilaštvo je odbrani dostavljalo "stotine hiljada stranica", kao i transkripte sa suđenja penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, piše u podnesku.
Sve materijale u vezi sa Srebrenicom, odbrana je, kako tvrdi, morala da stavlja na stranu zato što je bila zauzeta pripremama za unakrsno ispitivanje svedoka o delu optužnice koji Karadžiću na teret stavlja progon Muslimana i Hrvata širom BiH, a o kojem tužioci trenutno izvode dokaze. Odbrana, stoga, nije bila u stanju da pregleda dokumente o Srebrenici i sada se "suočava sa mogućnošću da deo suđenja da se s tim delom suđenja suoči potpuno nepripremljena".
Zbog toga zahteva da suđenje bude prekinuto na mesec dana, kako bi uslovi za "pravično suđenje bili ispunjeni, a Karadžić ne bi bio još jednom kažnjen zbog toga sto je tužilaštvo prekršilo svoje obaveze".
Bivši predsednik RS optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata iz opština širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje plavih šlemova UN za taoce, 1992-95. Tužioci trenutno privode kraju izvođenje dokaza o progonu nesrba, a uskoro bi trebalo da započnu dokazni postupak o optužbama protiv Karadžića za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u julu 1995.