petak 15. jul 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Brodarca sahranjuju uz državne počasti

Brodarca sahranjuju uz državne počasti

ZAGREB- Ratni načelnik sisačke policije Đuro Brodarac, koji je kao osumnjičeni za ubistva srpskih civila u Sisku 1991. i 1992. godine umro  u sredu u osiječkom zatvoru, biće sahranjen u petak uz visoke državne i vojne počasti.
Hrvatski mediji izveštavaju da će u dogovoru porodice s predstavnicima MUP-a i Ministarstva vaterana, Brodarac biti sahranjen sutra poslepodne na sisačkom gradskom groblju Viktorovac.
HDZ mu je jutros organizovao komemoraciju na koju se nije odazvao niko od porodice, dok su od viđenijih HDZ-ovaca u Sisak došli potpredsednik Sabora Ivan Jarnjak, bivši ministar finansija Ivan Šuker i šef udruženja ratnih invalida Josip Đakić.
Jarnjak koji je u ratu bio ministar unutrašnjih poslova, za Brodarca je rekao da je bio jedan od najboljih načelnika policijskih uprava i da u ratu sebe nije štedeo.
Iako na komemoraciju nije došao niko od porodice, iz HDZ-a su poručili da nema nesuglasica između stranke i familije, jer su im Brodarčeve kćeri, navodno, rekle da ne mogu doći na komemoraciju, jer su tek sinoć stigle iz Osijeka.
A po pisanju Jutarnjeg lista, obdukcija je pokazala da je Brodarac preminuo je usled septičkog šoka koji je nastao zbog difuznog tačkastog krvarenja parenhimskih organa.
Kod Brodarca se, kako se navodi, zbog upalnog procesa, uzrokovanog bakterijom, razvila sepsa.
Bolovao je od dijabetesa, pa je zbog toga i visokog pritiska po rečima advokata pio 12 pilula dnevno.
Ministar zdravstva Darko Milinović zatražio je juče od stručnjaka osječke bolnice da se istraže sve okolnosti u kojima je umro Brodarac, dok je ministar pravde Dražen Bošnjaković naredio da se proveri da li su zadovoljavali uslovi u kojima je Brodarac bio u pritvoru.
Rekao je i da je upravnik osječkog zatvora nudio Brodarcu bolje uslove, kao što je smeštaj u izdvojenu sobu, što on nije prihvatio. Brodarac, penzionisani general koji je od 1993. do 2005. bio sisačko-moslavački župan, a onda savetnik za razminiranje, bio je s još dvojicom pripadnika policijskih snaga osumnjičen za smrt 31 srpskog civila i zlostavljanje još 38 ljudi, takođe civila sa sisačkog područja.
On je uhapšen 21. juna i s ostalom dvojicom prebačen u osječki zatvor gde je bio u jednomesečnom istražnom pritvoru.

Komentari

Da li ce sahrani prisustvovati i prosrbin pitam se ja?