sreda 15. jun 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Svedok "X" tereti Ljimaja za ubistvo Srba

Svedok "X" tereti Ljimaja za ubistvo Srba

PRIŠTINA– Bivši ministar u kosovskoj vladi, sada poslanik Fatmir Ljimaj, naredio je ubistvo dvojice Srba u logoru bivše Oslobodilačke vojske Kosova u selu Klečka, izjavio je zaštićeni “svedok X” u procesu koji je Euleks započeo hapšenjem grupe pripadnika OVK pre tri meseca.

“Svedok X”, kako je označen nadzornik u zatvoru u logoru OVK u selu Klečka, je Euleks-u izjavio da je lično likvidirao dvojicu Srba po nalogu tadašnjeg komandanta jedinice OVK u Klečki Fatmira Ljimaja.

Zaštićeni “Svedok X” je specijalnom tužiocu Euleks-a Mauriciju Salustru svedočio o događajima počevši od prvoga dana kada je stupio u redove OVK pa do dana kada se predao vlastima.

Njegov izkaz danas prenosi prištinski list “Koha ditore”, navodeći da je Fatmir Ljimaj lično uhapsio i zatvorio u logoru u Klečki Bljerima Kućija, sadašnjeg predsednika opštine Suva Reka, optuživši ga tada za dezerterstvo iz redova OVK.

Kući je za vreme sukoba na Kosovu bio jedan od lokalnih vođa bivše OVK u suvorečkoj opštini.On je, prema iskazu “svedoka X” uhapšen zato što je navodno naredio svojim vojnicima da ostave oružje i da idu u Albaniju.

"Kada je Bljerim Kući, po nalogu predsednika vojnog suda OVK Sokolja Dobrune oslobođen, Fatmir Ljimaj je počeo da ga proklinje’, naveo je “svedok X” i dodao da je naređenje bilo da svakoga ko bi se usudio da oslobodi Bljerima Kućija čeka metak.

“Svedok X”, je kao bivši nadzornik zatvora u Klečki tokom 1998-1999, izjavio da je od komandanta Ljimaja dobio naređenje da se ne usudi da ga pusti jer će ga u protivnom ubiti.