sreda 15. jun 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Krajišnik uskoro na slobodi?

Krajišnik uskoro na slobodi?

BANJA LUKA- Haški osuđenik i ratni predsednik Narodne skupštine RS, Momčilo Krajišnik podneo je Haškom tribunalu zahtev za prevremeno puštanje na slobodu.

Zahtev, koji je Momčilo Krajišnik podneo pre deset dana, proistekao je iz inicijative koju je podnelo Ministarstvo pravde Velike Britanije, gde izdržava kaznu.

Krajišnikov brat, Mirko Krajišnik u izjavi za lokalne medije je rekao da je Ministarstvo pravde Engleske predložilo Haškom tribunalu da Momčilo Krajišnik prevremeno bude pušten.

"Haški tribunal je obavestio mog brata da je primio taj zahtev i sugerisao mu da aplicira po tom predlogu, što je on i učinio ", rekao je Mirko Krajišnik.

On je objasnio da podnesena aplikacija, pored molbe za puštanje na slobodu koja se pridodaje izveštaju koje je napravilo britansko Ministarstvo pravde, sadrži i izveštaj engleskog advokata zaduženog za pritvorske, odnosno zatvorske slučajeve.

"U tom zahtevu Momčilo je priložio i jednu analizu o prethodnom rešenju kojim je odbijen njegov zahtev za puštanje na prevremenu slobodu na pola izdržane kazne, za šta je podneo zahtev prošle godine. U toj analizi obrazložio je stavove suda kao neosnovane i naveo da nema krivice odgovornosti. Sada čekamo šta će dalje biti", naveo je Mirko Krajišnik.

Advokatski tim Momčila Krajišnika saopštio je da je Krajišnik, prema britanskim zakonima, stekao pravo za prevremeno puštanje na slobodu.

Uz zahtev za prevremenu slobodu, Krajišnik mora predočiti mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti o tome kako će na javnost i političku situaciju delovati njegov povratak iz zatvora.

S obzirom na to da se Krajišnik želi vratiti na Pale, odlučio je da se u vezi s tim pitanjem obrati svim nivoima vlasti u BiH, navodi se u saopštenju njegovog tima.

Krajišnik je u zatvoru Haškog tribunala od 2000. godine, a osuđen je na 20 godina zatvora.

I tokom prošle godine Krajišnik je podnosio zahtev Haškom tribunalu za prevremeno puštanje na slobodu, ali je to Haški sud odbio.

Komentari

Sad ce i taj da dodje u beograd gde ce da mu daju stan, penziju i sofera.

E, pa odbice mu i ovaj put, sve dok ne odsluzi svih 20 godinica.