nedelja 15. maj 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Šarić i Lončar optuženi za pranje novca

Šarić i Lončar optuženi za pranje novca

PODGORICA- Crnogorsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu i zatražilo produženje pritvora za Duška Šarića i Jovicu Lončara, optužene za "pranje" 21,35 miliona evra, saopšteno je iz te institucije.

Tužilaštvo je od Višeg suda u Bijelom Polju zatražilo i oduzimanje imovine Duška Šarića, koji je u Crnoj Gori optužen i za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Duško Šarić je mlađi brat optuženog u Srbiji za šverc droge Darka Šarića, a uhapšen je u novembru 2010. godine u Crnoj Gori po poternici Italije koja ga tereti za šverc droge. Lončar je uhapšen pre dva dana u Podgorici.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica protiv Duška Šarića proširena za krivično delo "pranje" novca, jer je preko pljevaljske firme "Mat kompani", čiji su osnivači Duško i Darko Šarić, a Jovica Lončar izvršni direktor, u Crnoj Gori oprano 21,35 miliona evra.

U saopštenju se kaže i da je Tužilaštvo krivični postupak preuzelo po zamolnici suda u Milanu i da je u saradnji sa Italijom i Srbijom pribavilo dokaze o delovanju kriminalne organizacije koju je formirao i njome rukovodio Darko Šarić.

Protiv pripadnika te grupe zbog istih krivičnih dela vode se postupci u Italiji i Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, kriminalna organizacija je delovala od oktobra 2007. do maja 2009. i bavila se kupovinom kokaina u Južnoj Americi. Drogu su članovi organizacije po unapred određenim ulogama i zadacima prodavali i prenosili na terotiriji Italije.