Glas Javnosti

Ima li rešenja za nedostatak radne snage u Svilajncu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više od hiljadu radnika iz drugih gradova svakoga jutra dolazi na posao u Svilajnac. Ekonomski bum u toj varoši stvorio je manjak radne snage tako da je otvoren poziv opštine nezaposlenima u Kragujevcu, Jagodini, Velikoj Plani da potraže posao u Svilajncu, čak i da se dosele.

U ovom trenutku stranim i domaćim firmama u Svilajncu potrebno je više od 300 radnika različitih specijalnosti, među njima i inženjeri mašinstva, građevine, IT stručnjaci, ali i veliki broj zavarivača, bravara, stolara. Fabrika Vossloh Schwabe Serbia zbog proširivanja kapaciteta traži 50 radnika, uglavnom visokoobrazovanih.
- Postaje sve teže i teže naći radnika, mnogo je fabrika ovde došlo i odgovornost je naše kompanije da im ponudimo dobru obuku, kvalitetne uslove i obrazovanje do najviših stepena - ističe Dirk Bantel, direktor jedne kompanije .

Vremena su se promenila, kažu poslodavci. Fabrike se međusobno nadmeću i nude sve bolje uslove, jer do dobrog radnika nije lako doći, još je teže zadržati ga na poslu.
- Mislim da je dobro u smislu da sada kompanije mnogo više brinu o radnicima i nama je drago zbog toga jer naša kompanija sa sedištem u Bazelu na taj način posluje već dugi niz godina - ističe Darko Hinić, direktor kompanije Regent ligtening.
U potrazi za radnicima je 20 stranih i domaćih fabrika u Svilajncu.
Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac naglašava:
- Naravno da je meni kao predsedniku opštine Svilajnac najdraže kad vidim naše radnike u tim fabrikama, ali s druge strane potpuno sam svestan da bez regionalne radne snage ove kompanije ne mogu da se razvijaju, a to je poenta grada, države i na kraju njihovog biznisa.
Kompanije su uvidele prednosti dualnog modela školovanja i to vide kao najbolji način da sebi obezbede radnike određenih kvalifikacija. Ovdašnja srednja škola već ima pet obrazovnih profila po dualnom sistemu.
- Stičemo neku rutinu u radu i isto je važno što mi upoznajemo šta znači biti deo kolektiva, deo tima - kaže Teodora Milosavljević, učenica trećeg razreda.
Na pitanje zašto to kompanije rade, Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, odgovara:
- Zato što su kompanije potpuno svesne da se radna snaga ne traži na tržištu nego da se ona kreira u njihovom sistemu i potencijalima, jer mnogo je lakše da prime učenika nakon ososnovnog obrazovanja da kod njega razvija stručne kompetencije-
Tokom ove godine u slobodnoj zoni 2 u Svilajncu biće otvorene još dve strane fabrike, nemačka i turska i sasvim je sigurno da će kvalifikovanu radnu snagu morati da nađu u regionu ili da traže nove obrazovne profile u srednjim školama.

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR