četvrtak 15. mart 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Šešelj: Lažni svedoci degradirali Tribunala

Šešelj: Lažni svedoci degradirali Tribunala

Vojislav Šešelj, završne reči, lažni svedoci,Tribunal,

HAG - Vojislav Šešelj je uprkos pogoršanom zdravstvenom stanju, nastavio iznošenje završnih reči u glavnom postupku koji se protiv njega vodi u Hagu, ističući da tužioci lažnim svedocima nisu dokazali njegovu krivicu već dodatno degradirali svaki integritet Tribunala.

"Tužilaštvo s lažnim svedocima ništa nije postiglo što bi dokazalo moju eventualnu krivicu i odgovornost. Ono je tim lažnim svedocima samo doprinelo da se dodatno u provaliju surva bilo kakav pravni, politički i moralni integrit Haškog tribunal", rekao je Šešelj u nastavku iznošenja završne reči.

On je istakao da se proces koji se protiv njega vodi od drugih haških procesa razlikuje po tome što je "manipulacija lažnim svedocima došla maksimalno do izražaja".

Šešelj je rekao da se (tužilac Matijas) Markusen i njegova ekipa ponašaju kao plaćenici koji su ratovali po afričkim zemljama.

"Oni imaju zadatak i ne postavljaju pitanje da li su na pravoj strani, kao pitbul terijeri jurišaju kad osete krv i ne razmišljaju o tome šta rade", rekao je on.

Po oceni Šešelja, završne reči prepune su preliminarnih iskaza lažnih svedoka, a tužilaštvo se ponaša kao da ti svedoci nikad nisu povukli te iskaze i kao da nije bilo unakrsnog ispitivanja.

"Meni je bitno da sa vama okončam posao i da sve prepustim sudu istorije koji će suditi i vama i meni", rekao je Šešelj.

Nakon pauze od pola sata, komentarišući deo optužnice koji se tiče govora koji je održao u Hrtkovcima 1992. godine, Šešelj je istakao da taj miting nije bio militantnog karaktera i da je sve što mu se pripisije "istinito koliko i tvrdnja da sam tražio da se pobiju deca iz mešovitih brakova".

Šešelj je postavio pitanje zašto Haško tužilaštvo nije sankcionisalo nekoga iz hrvatskih vlasti zbog velikog progona Srba, jer je reč o stotinama hiljada ljudi, ističući da "nije moje da se pravdam, ali mogu da tako kompromitujem Haški tribunal".

"Meni je važnije da vas kompromitujem nego da sebe odbranim", rekao je Šešelj, ističući da u slučaju govora u Hrtkovcima nije bilo nikakvog napada i da stoga ne može biti nikakvog krivičnog dela, kao i da nije bio deportovan nijedan Hrvat.

Šešelj nameće se pitanje ko je kriv za rat?

Na kraju drugog dela današnjeg izlaganja, Šešelj je istakao da se nameće pitanje "ko je kriv za rat - da li oni koji su nasilno razbijali Jugoslaviju ili oni koji su u nasilju nastojali da sačuvaju Jugoslaviju".

"Ne mogu oni biti u istoj ravni - nasilno razbijanje Jugoslavije je samo po sebi krivično delo i niko ga ne može opravdati u međunarodnom pravu, a nasilni pokušaj čuvanja Juglosavije nije krivično delo već ustavna obaveza", kazao je Šešelj.

"Samo se može kažnjavati po međunarodnom pravu direktno pozivanje na genocid, ali se to kod mene ne moze naći", istakao je Šešelj, naglašavajući da je tužilaštvo, sprečavajući ga da sprovede dokazni postupak odbrane, izbeglo da sagleda kakve su bile izjave protiv Srba u hrvatskim i muslimanskim medijima i na političkim skupovima, jer bi se na taj način videlo "ko je bio ekstreminiji".

Lider Srpske radikalne stranke osporio je i navode koje su tužioci izneli u završnoj reči o tome da su dobrovoljci SRS u BiH i Hrvatskoj bili ozloglašeni zbog brutalnosti i zločina, ističući da dosad nije identifikovan "nijedan jedini zločin koji se može na osnovu dokaza pripisati nekom dobrovoljcu SRS".

Komentari

Seselj je nas Toplica Milan ako je on kriv krivi smo svi. Sta je on uradio pogresno ? On je primer i dika kakvi svi Srbi moraju da budu da bi nas postovali .
Poruka: Nedaj se Sesko diko nasa