ponedeljak 15. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Odloženo suđenje Kurtiju

Odloženo suđenje Kurtiju

PRIŠTINA - Mešovito veće kosovskih i sudija iz Euleksa u Okružnom sudu u Prištini odlučilo je danas da do 22. februara odloži suđenje vođi pokreta "Samoopredeljenje" Aljbinu Kurtiju, koji je ranije izjavio da se neće pojaviti na sudskom procesu jer ga "organizuje Euleks, koji on ne priznaje".
U saopštenju Euleksa se navodi da je suđenje odloženo da bi se optuženom dalo dovoljno vremena da pripremi odbranu.

Kurti je optužen za učestvovanje u grupi koja je počinila krivična dela, koja je ometala službena lica u izvršavanju službenih dužnosti, kao i za poziv na otpor.
Ova tri krivična dela su navodno izvršena tokom demonstracija 10. februara 2007. godine u Prištini, dodaje se u saopštenju. Tada su od rana zadobijenih tokom sukoba sa Unmik policijom dva demonstranta izgubila život.

U intervjuu koji je danas objavljen u jednom listu na albanskom jeziku, Kurti je izjavio da neće da se pojavi na sudskom procesu koji je protiv njega preduzeo Euleks, ističući da je spreman da rizikuje ponovno hapšenje. On je ocenio da je cilj ponovnog pokretanja sudskog procesa protiv njega da se izoluje iz političkog života na Kosovu.

Kurti je dodao da bi se dobrovoljno pojavio u sudskom procesu ako bi taj proces organizovalo nezavisno pravosuđe Kosova, ali se neće pojaviti pošto proces organizuje Euleks, koji on ne priznaje pošto Euleks ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.