ponedeljak 15. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Da li je advokat nagovarao Matanića?

ZVONIMIR ZEBEC, BIVŠI BRANILAC PRVOOPTUŽENOG, DANAS SVEDOČI U ZAGREBU

Da li je advokat nagovarao Matanića?

Robert Matanić optužuje Zebeca da ga je nagovorio da da lažni iskaz o naručiocima ubistva Ive Pukanića, da bi zauzvrat dobio status svedoka saradnika

BEOGRAD - Advokat Zvonimir Zebec, bivši branilac Roberta Matanića, danas bi u nastavku suđenja za ubistvo Ive Pukanića trebalo da odgovori na optužbe svog bivšeg branjenika. Prvooptuženi Matanić tvrdi da je Zebec uticao na njega da Uredu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) da lažni iskaz o naručiocima ubistva. Predlagao mu je, navodno, da sarađuje kako bi dobio status svedoka saradnika.

Svedočenje Amsterdama još neizvesno

Županijski sud u Zagrebu naknadno će doneti odluku o zahtevu odbrane za svedočenjima glavnog državnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića, direktora USKOK Dinka Cvitana i navodnog naručioca Pukanićevog ubistva Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam.
Odbrana optuženih zatražila je da se iz sudskog spisa kao nezakoniti izbace ključni dokazi na kojima USKOK zasniva optužnicu, kao što je svedočenje krunskog svedoka Tomislava Marjanovića i crnogorskog preduzetnika Ratka Kneževića. Kako je rečeno na sudu, naknadno će biti odlučeno i o tome hoće li se kao nezakonito odbaciti svedočenje Marjanovića.

Početkom februara pred Županijskim sudom u Zagrebu optuženi braća Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani i Slobodan Đurović izjasnili su se da nisu krivi, a Robert Matanić je u odbrani izjavio da je prevaren i da mu je USKOK, navodno, nudio status svedoka.

On je tvrdio da su egzekutori Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji jedini od optuženih ne prisustvuju suđenju, ali više ne tvrdi da su naručioci Sreten Jocić i Slobodan Đurović, kako je to naveo u istrazi.

Milovanović u pritvoru u Beogradu čeka suđenje po istoj optužnici, dok se Bojan Gudurić dan uoči početka suđenja predao policiji u Banjaluci. Gudurić je izrazio želju da bude izručen Hrvatskoj jer će mu se tamo pošteno suditi.

Šestorka je optužena da se udružila u međunarodnu zločinačku organizaciju, sa Jocićem na čelu, i eksplozivom ubila Pukanića i Franjića, s namerom da ubije još dve osobe u Zagrebu.

Kao egzekutor označen je Milovanović, koji je u dvorište Nacionala 23. oktobra 2008. dovezao skuter s eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićevih kola.

Eksploziv je aktiviran uveče, kad su se Pukanić i Franjić približili kolima i skuteru. Gudurić je optužen da je s tavana obližnje zgrade, naoružan snajperom, posmatrao parkiralište na koje je

Milovanović dovezao skuter s eksplozivom i bio spreman da ubije Pukanića ako eksploziv zataji.
Ostali optuženi terete se da su organizovali praćenje Pukanića i organizovali logistiku - od smeštaja do naoružanja.

I. C. L.