četvrtak 15. januar 2009.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Rođa znao za hladnjaču

SUĐENJE ZA ZLOČIN U SUVOJ RECI, SVEDOČIO DRAGAN KARLEUŠA

Rođa znao za hladnjaču

BEOGRAD - Penzionisani funkcioner MUP-a Srbije Dragan Karleuša, koji je istraživao slučaj „hladnjača“, rekao je juče pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da su leševi iz hladnjače koja je isplivala iz Dunava 1999. godine po nalogu vrha MUP-a prebačeni i sahranjeni u Batajnici, prenela je Beta.
Na suđenju osmorici optuženih za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci, marta 1999. godine, a čija su tela pronađena u jednoj od grobnica u Batajnici, Karleuša je rekao da je početkom maja 2001. bio zadužen za rasvetljavanje slučaja hladnjače.
Hladnjača je isplivala iz Dunava 1999. godine kod mesta Tekija i u njoj je bilo oko 80 leševa.
Odmah po prvim saznanjima otišli smo na lice mesta, obavili razgovore sa svedocima i načelnikom policije u Zaječaru Časlavom Golubovićem i došli do saznanja da je hladnjača sa leševima postojala, da je 1999. godine izvađena i da su po nalogu vrha MUP-a Srbije tela kamionima prevezena i sahranjena u Batajnici.
„Golubović mi je rekao da je dobio nalog da obavi tehnički deo posla, da će stići kamioni i da će leševi biti sahranjeni u Batajnici“, ispričao je Karleuša, navodeći da ne zna ko je to naredio, ali da misli da je Golubović komunicirao sa tadašnjim načelnikom Resora javne bezbednosti i haškim optuženikom Vlastimirom - Rođom Đorđevićem.

GROBNICE
U Batajnici i grobnicama u Petrovom Selu i Perućcu koje su nakon toga otkrivene, pronađeno je oko 900 leševa, rekao je Karleuša. On je naveo da je zbog istrage kojom je rukovodio dobio više anonimnih pretnji da je izdajica srpskog naroda i pretnji na račun njegove porodice.
Bilo je ukupno oko 600 leševa“, posvedočio je on, dodajući da je nakon toga rađena obdukcija na Institutu za sudsku medicinu.


Na pitanje ko je mogao da organizuje prebacivanje tela sa Kosova u Srbiju, Karleuša je odgovorio da je to vrh MUP-a Srbije, da su „mogući odgovorni“ generali Vlastimir Đorđević, Petar Zeković, Dragan Ilić, Obrad Stevanović, a da se oko Đorđevića „najviše vrti cela priča“.
„Pitao sam u neformalnom razgovoru Đorđevića šta se to desilo, a on je slegao ramenima i rekao ‘šta da ti kažem’. Kasnije, kada je sve već bilo poznato i kada je trebalo da se obavi razgovor s njim, on je bio nedostupan“, rekao je Karleuša.
On je kazao da su 31. maja 2001. godine obavestili Okružnog tužioca o operativnim podacima da se u Batajnici nalaze leševi. „Otkopano je pet jama. U prvoj je bilo 35 ili 36 leševa u odeći. Pronađena su dokumenta. Radilo se o osobama albanske nacionalnosti.

Komentari

taj karleusa je jedan obican lazov i jedan od najvecih lopova i izdajnika.pogledajte mu samo racun u banci.on se obogatio na brzinu kada je poceo rat na kosovu.

Baš lepo s njegove strane što sad to priča.Jel to zato što smatra da nimalo nema veze s tim periodom?A odkle je gos. Tata došao posle 5 oktobra?Mora da je iz drvnog kombinata pa nije obavešten?