sreda 14. septembar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Mladićev advokat traži odbacivanje optužnice zbog imena

Mladićev advokat traži odbacivanje optužnice zbog imena

HAG- Odbrana Ratka Mladića zatražila je od pretresnog veća Haškog tribunala da odbaci najteže optužbe protiv Mladića, poput genocida u Srebenici, zbog toga što u optužnici nisu navedena imena žrtava.

Mladićev branilac Branko Lukić naznačio je u podnesku da je neuobičajeno to što u optužnici nije identifikovana "skoro nijedna žrtva", nego su iznesene "uopštene i nejasne reference" koje ne dozvoljavaju odbrani da na optužbe odgovori.

U vezi sa optužbom za genocid u Srebrenici, tužilaštvo, umesto imena žrtava, ponavlja "nejasne i nekonkretne termine" poput - "Bosanski Muslimani iz Srebrenice"; "muškarci i dečaci iz Srebrenice"; "više od 7.000 bosanskih Muslimana, muškaraca i dečaka iz Srebrenice".

Imajući u vidu da tužilaštvo, po pravilima suda, nije obavezno da navede imena svih žrtava, što bi bilo i nepraktično, Mladićev branilac je naglasio da bi imena poznatih žrtava trebalo navesti u aneksima optužnice.

"Nedostatak preciznosti u optužnici drastično umanjuje sposobnost odbrane da se efikasno pripremi za suđenje i zato tužilaštvu mora biti naređeno da dostavi osnovne podatke, uključujući imena, mesta rođenja, matične brojeve, kućne adrese i ime oca", piše u prigovoru odbrane na optužnicu.

Branilac Lukić je podvukao da "u slučaju da tužioci nemaju identitet nijedne žrtve, te optužbe moraju biti odbačene i izbrisane", zato što bi bilo nepropisno "primorati nekog da se brani od optužbi za zločine nad 'nepoznatim' žrtvama".

Nazivajući optužnicu "šokantno oskudnom, nejasnom i nekonkretnom u pogledu identiteta žrtava", Lukić je ukazao da je "tužilaštvo propustilo da identifikuje i jednu-jedinu žrtvu" iz delova optužnice za genocid u Srebrenici, zločine u pritvoreničkim centrima ili progon nesrba širom BiH.

Takođe, po odbrani, nisu navedena ni imena žrtava iz Sarajeva, osim imena "24 žrtve... snajperskih incidenata". Međutim, po odbrani, "samo dve od imenovanih žrtava su stvarno umrle".

"Posle dekade istraga i više suđenja po sličnim činjeničnim obrascima, tužilaštvo ima informacije o imenima samo dve osobe čija se smrt navodno može krivično povezati sa generalom Mladićem", tvrdi Mladićev advokat u prigovoru na optužnicu.

U zaključku, branilac Lukić je ocenio da "navedene manjkavosti čine optužnicu nepropisnom zbog toga što propušta da optuženog izvesti o pojedinostima konkretnih optužbi protiv njega, na osnovu kojih on mora pripremiti odbranu".

"Optuženi stoga zahteva da pretresno veće, pošto razmotri prigovore iz ovog podneska, odbaci tačke i optužbe zasnovane na manjkavostima i ukloni ih iz procesa, ako tužilaštvo ne bude u mogućnosti da ih potkrepi konkretnim podacima", piše u podnesku.

O prigovoru odbrane na optužnicu odlučiće pretresno veće kojim predsedava sudija Alfons Ori , pošto na prigovor odgovori tužilaštvo.